22 mars, 2023

Utbildning i teknik och innovation – nu öppen för alla legitimerade vårdyrken

Sedan flera år tillbaka erbjuder Sahlgrenska Universitetssjukhuset en utbildning i innovation och teknik för ST-läkare. Till hösten startar en motsvarande utbildning för andra legitimerade vårdprofessioner.

Helena Andreasson och Monique Danielsson hoppas att innovation och teknik ska vara en naturlig del av medarbetarnas vardag i framtiden.

– På uppdrag av sjukhusledningen startade 2019 en utbildning för ST-läkare med inriktning innovation och teknik. Den utbildningen har varit mycket populär och också genererat en hel del uppmärksamhet, säger Helena Andreasson, specialistläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och innovationsledare på Innovationsplattformen.

Hon var själv bland de första som gick utbildningen, och är kursledare på den nya utbildningen tillsammans med Monique Danielsson, som är projektledare och innovationscoach på Innovationsplattformen.

– Eftersom det är många professioner som är verksamma på sjukhuset har det varit naturligt att skapa en innovationsutbildning som kan erbjudas till alla legitimerade vårdprofessioner, säger Helena Andreasson.

”Måste lämna gamla tankesätt”

Utbildningarna har kommit till för att möta det ökade vårdbehovet, och för att fler medarbetare ska kunna arbeta aktivt med att förändra vården för att möta framtidens utmaningar.

– Vi måste lämna gamla tankesätt för att hitta nya lösningar, säger Monique Danielsson. Det är vårdpersonalen som jobbar i den dagliga verksamheten som ser vad som krävs. Därför vill vi att medarbetare som brinner för lösningar ska söka den här utbildningen.

– I framtiden hoppas vi att innovation och teknik ska vara självklara delar i alla medarbetares vardag, säger Helena Andreasson.

Vill ha bredd och spridning bland de sökande

Utbildningen kommer att ha 25 platser och den vänder sig till en ganska bred grupp inom sjukhuset. För att kunna söka behöver man vara utbildad i ett legitimerat vårdyrke, arbeta inom den professionen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och ha minst två års klinisk erfarenhet.

– Man behöver också vara nyfiken och driven och ha ambitionen att föra sjukvården framåt, säger Helena Andreasson.

– Vi vill ha en bredd och spridning bland de sökande. Det är viktigt att täcka så många olika erfarenheter som möjligt, säger Monique Danielsson. Det kan bli en stor vinst i mötet mellan olika professioner och inspel från personer med olika perspektiv.

Att det finns ett intresse har de märkt när de har varit ute och lämnat flyers om utbildningen på olika arbetsplatser på sjukhuset.

– Det är påtagligt att det finns en nyfikenhet i verksamheten, så vi hoppas att många vill söka, säger Helena Andreasson.

Målet: ökat självförtroende att driva innovation

– Sen är det ju första gången den här kursen går, så vi kommer så klart att få utvärdera efteråt. Men jag hoppas att det ska väcka ännu större intresse och att de som går utbildningen får ett ökat självförtroende att driva innovation. Att de kommer kunna inspirera sina kollegor att göra samma sak. För med mer kunskap ökar självförtroendet att jobba med de här frågorna, och det blir lättare att se behovet på arbetsplatsen, säger Monique Danielsson. Dessutom kan man känna en stolthet i sin yrkesroll när man kan vara med och påverka.

– En annan förhoppning är att deltagarna, efter avslutad kurs, ska känna att de kan påverka och förändra och därmed får en tillfredställelse kring sina yrken och sina arbetsplatser, säger Helena Andreasson.

Mer om utbildningen

Utbildningen i innovation och teknik för legitimerade vårdyrken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset startar hösten 2023.  Studietakten är 20 procent av arbetstiden.

Ansökningsperioden öppnade 13 mars och är öppen till och med 1 maj.

Du som är medarbetare kan läsa mer och ansöka till utbildningen här: Innovation och teknik, legitimerade vårdyrken 2023 –  2024 – Innovationsplattformen Västra Götalandsregionen (vgregion.se)

Text: Patrik Centerwall
Publicerad: 22 mars 2023 09:04
Uppdaterad: 22 mars 2023 10:23
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.