6 mars, 2024

Utbildning av neurokirurger gör skillnad i Sierra Leone

I Sierra Leone, med drygt 7 miljoner invånare, saknas neurokirurg – de första kommer att vara färdigutbildade om några år. Magnus Tisell, neurokirurg på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, är där just nu och genomför flera komplexa operationer tillsammans med lokala kollegor och en kollega från Karolinska Universitetssjukhuset.

Magnus Tisell, neurokirurg på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Ulrika Sandvik, barnneurokirurg på Karolinska Universitetssjukhuset samt Professor Enoch Uche från Enugu Teaching Hospital i Nigeria.

Resursknappt. Ständiga problem med tillgång till undersökningar. Brist på specialistutbildad personal och fungerande instrument och utrustning gör det svårt att i nuläget genomföra vissa operationer på egen hand. En verklighet som känns igen från många länder i Subsahariska Afrika.  

Sierra Leone är ett av de länder i världen med störst befolkning utan neurokirurg. Just nu är Magnus Tisell, neurokirurg på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i Freetown i Sierra Leone och genomför en utbildningsinsats ihop med Ulrika Sandvik, barnneurokirurg från Karolinska. Den lokala sjukvården har valt ut ett antal patienter som är i behov av avancerad neurokirurgi, som ska opereras under veckan med hjälp av vårdpersonal på plats.  
 
– De väljer ut och vi har sista ordet om ett ingrepp går att genomföra. Bedömningen måste alltid vara att ett vettigt resultat kan uppnås, säger Magnus Tisell, som också är ordförande i den ideella föreningen Swedish African Neurosurgery Collaboration (SANC). 

Magnus Tisell, neurokirurg på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, tillsammans med mamman till ett barn som opererats för ett komplext hjärnhinnebrock

Trygghetsmarginalerna mindre

Första titthålsoperationen någonsin i Sierra Leone, två hjärnhinnebråck och fem ryggmärgsmissbildningar är inplanerade. Men Magnus Tisell vet av erfarenhet av ett antal utbildningsinsatser senare i den här delen av världen, att förberedelsen ligger i insikten att aldrig riktigt veta hur en vecka kommer se ut.  

– Den stora skillnaden mot min vardag som läkare i Sverige är att patienter är i mycket sämre skick när de väl opereras. Det i sin tur innebär en större risk vid själva ingreppet. Alla trygghetsmarginaler är mindre. Strömavbrott är vanliga, infektioner likaså och det kan fattas blod. Så jag får vara extremt flexibel. Även om vi valt ut patienter som ska opereras innan ankomst, så ändras saker hela tiden på plats. 

Om några år är Sierra Leones första neurokirurger färdigutbildade. Och svenska neurokirurger vill vara med på vägen mot målet: en klinik där lokal vårdpersonal ska kunna genomföra neurokirurgiska ingrepp mer självständigt.  
 
– Just nu gör våra insatser stor skillnad för de patienter som får tillgång till avancerad vård, som de annars skulle behövt resa utomlands för. Vilket det ofta saknas resurser för. Men det är den bestående effekten vi är ute efter. Hur kan vi långsiktigt stötta uppbyggnaden av neurokirurgin i Sierra Leone, i den riktning den lokala sjukvården vill och behöver? säger Magnus Tisell.  

Samarbetet en direkt inverkan på liv

Augustus Caulker kommer att vara färdig neurokirurg 2027. Han menar att samarbetet med SANC ger en direkt inverkan på människors liv i Sierra Leone. Innan teamet från Sverige kom gick sjukhuset ut i nationell radio för att eftersöka personer i behov av vård. Det resulterade i att flera, tidigare okända fall kunde identifieras. Tyvärr var flera av dem så långt gångna att de inte gick att operera.   

Att operera tillsammans med erfarna neurokirurger inspirerar också läkare i Sierra Leone att vidareutbilda sig. 

– Bara att interagera med de svenska neurokirurgerna gör att vi bättre förstår hur man ställer en neurokirurgisk diagnos, läser CT ordentligt och vilka fall som ska opereras och varför. Samt vilka som inte bör opereras, säger Augustus Caulker.

På frågan om hur han tror att den neurokirurgiska vården utvecklats i Sierra Leone om 5-10 år, svarar Augustus,
– Jag har inga högre drömmar än att hjälpa till att lindra smärta och hjälpa till att utbilda fler. Eftersom fallen är så många, så kommer jag vara fortsatt beroende av partners med längre erfarenhet. 

Professor Enoch Uche från Enugu Teaching Hospital i Nigeria, Ulrika Sandvik, barnneurokirurg på Karolinska Universitetssjukhuset och Magnus Tisell, neurokirurg på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Viktigt med stödet från arbetsgivaren

För Magnus Tisell är det viktigt att Sahlgrenska Universitetssjukhuset som arbetsgivare uppmuntrar anställda att engagera sig internationellt. Han nämner Oslo som inspiration, som har lång erfarenhet av att genomföra projekt tillsammans med sjukvård i låg- och medelinkomstländer.  

– Vad vill en människa göra med sitt liv? Man vill göra skillnad. Att se hur kunskapen fortplantas. Som när man lärt ut en ny teknik, som sedan lärs ut vidare och når fler, det är väldigt stimulerande. 

Det är också en lärande erfarenhet. Visst är undervisningen av andra en stor del, men som svensk vårdpersonal får du minst lika mycket tillbaka som du har användning för i ditt dagliga arbete hemma. 

– Du exponeras inte bara för en annan sjukvårdsmiljö, utan möter och behandlar diagnoser som är ovanliga i Sverige. Det är ofta starka upplevelser, på gott och ont, men som utvecklar dig både medicinskt och personlighetsmässigt, avslutar Magnus. 

Fakta

Den ideella föreningen Swedish African Neurosurgery Collaboration (SANC) grundades 2018 av bland annat Magnus Tisell, neurokirurg på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Vårdpersonal med olika kompetenser från Sahlgrenska Universitetssjukhuset och andra universitetssjukhus i Sverige deltar i utbildningsinsatser som stöttar utvecklingen av avancerad neurokirurgi i Afrika.
Att mäta och följa upp effekterna av insatserna på den lokala sjukvården är en viktig del.
Läs mer här: sanc.se 


Nytt för 2024 är att projektet tilldelats medel från Sahlgrenska International Care (SIC), sjukhusets centrum för internationella samarbeten. SIC stöttar olika internationella utvecklingsprojekt som ska bidra till en hållbar utveckling av hälso-och sjukvården, främja global hälsa och Sahlgrenska Universitetssjukhusets ökade internationalisering. Projektet inom neurokirurgi har tilldelats medel för att underlätta för vårdpersonal med olika kompetenser på Sahlgrenska Universitetssjukhuset att delta i utbytet samt möjliggöra för vårdpersonal från andra länder att komma hit för utbildning. För mer information, kontakta Sahlgrenska International Care. 

Text: Paulina Sarbinowska

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 06 mars 2024 09:57
Uppdaterad: 12 mars 2024 10:22
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.