12 november, 2024
Uppmärksamhetsvecka för undernäring – mätning på elva avdelningar
Malnutrition Awareness Week, 11–15 november, sätter fokus på sjukdomsrelaterad undernäring. Sahlgrenska Universitetssjukhuset deltar genom en mätning med syfte att identifiera patienter i riskzonen.

Genom intervjuer på totalt elva vårdavdelningar undersökte man patienternas aptit, måltidsintag och eventuella ätsvårigheter. "Alla vuxna patienter ska enligt rutin bedömas för risk för undernäring inom 24 timmar efter inskrivning", säger Frida Hansson, dietist.
Varje år lyfter den europeiska kampanjen Malnutrition Awareness Week sjukdomsrelaterad undernäring, som kan öka risken för vårdskador som trycksår, fall och infektioner. På Sahlgrenska Universitetssjukhuset genomfördes en särskild punktprevalensmätning den 7 november, alltså en undersökning som ger en ögonblicksbild, där dietiststudenter från Göteborgs universitet tittade på riskfaktorer för undernäring bland inneliggande patienter.
Mätningen genomfördes tillsammans med tre olika dietistenheter på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och genom intervjuer på totalt elva vårdavdelningar undersökte man patienternas aptit, måltidsintag och eventuella ätsvårigheter.
– En punktprevalensmätning ger en ögonblicksbild över hur stor andel individer av en population som, i det här fallet, har risk för att bli undernärda. Studenterna intervjuade inneliggande patienter om hur det har sett ut med aptit, kroppsvikt och eventuella ätsvårigheter både den aktuella dagen och innan vårdtiden, berättar Frida Hansson, dietist och sektionsledare vid Dietistmottagning klinisk nutrition.

Resultatet kommer senare under hösten, och blir en del av Sahlgrenska Universitetssjukhusets bidrag till att uppmärksamma Malnutrition Awareness Week.
Riskbedömning inom 24 timmar
Undernäring är ett av flera riskområden i hälso- och sjukvården, det vill säga områden där det går att undvika vårdskada med hjälp av ett systematiskt arbetssätt – bland annat genom sjukhusgemensamma rutiner.
– Alla vuxna patienter ska enligt rutin bedömas för risk för undernäring inom 24 timmar efter inskrivning på slutenvårdsavdelning. Vid undernäring ökar risken för andra vårdskador, som fall, trycksår och vårdrelaterade infektioner. Det ökar också risken för fördröjd sårläkning och depression.
Frida Hansson berättar att majoriteten av dietisterna inom vuxensjukvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset arbetar med patienter som riskerar att bli undernära. Framför allt är det ett arbete på individnivå som sker genom enskilda samtal.
– Vi utreder nutritionsrelaterade variabler, ätsvårigheter och vad patienten kan få i sig att äta just nu. Därefter bedömer vi patientens intag i relation till hens behov och förmågan att få i sig tillräckligt med energi och näring via vanlig mat med hjälp av kostråd. Ibland kan det behövas olika former av näringssupplement, som näringsdrycker eller medicinsk nutritionsbehandling. Vi arbetar i nära team med övrig vårdpersonal, säger hon.
Undernäring
Undernäring är en brist på näringsämnen. Socialstyrelsen definierar undernäring till när näringsbristen orsakar sjukdom eller försämring av kroppssammansättning, funktionsförmåga eller sjukdomsförlopp. Vid sjukdomsrelaterad undernäring medför grundsjukdomen ett intag av energi och näring som är lägre än behovet. Detta kan orsakas av exempelvis sväljsvårigheter eller illamående. Har sjukdomen dessutom en inflammatorisk komponent påverkar det ämnesomsättningen där inflammationen driver på vävnadsnedbrytningen i en högre takt än normalt. Inflammationen påverkar också signaler från immunsystemet, med en aptitlöshet som följd.