30 december, 2021

Universitetssjukhusets nyårsönskningar

2021 blev inte som någon hade tänkt. Men inför 2022 har sjukhusets medarbetare flera önskningar: som fler operationer, bra vaccinationstakt och en bra arbetsmiljö inom förlossningsvården.

Hur har året varit, och vad önskar du dig av 2022?

Carl Demirtas Sjödin, intensivvårdssjuksköterska på Centralintensiven på Sahlgrenska sjukhuset:

”Det har varit krävande och utmanande för hela vår verksamhet. Heroiska insatser från alla yrkeskategorier som fick anpassa sig till nya arbetskollegor, uppgifter och lokaler.

Inför nästa år hoppas jag på en kontinuitet i personalgruppen med god bemanning så vi kan bedriva och utveckla en intensivvård som vi kan vara stolta över.”

Tips: Lyssna gärna på Sahlgrenskapodden där Carl Demirtas Sjödin berättar om sitt arbete om intensivvårdssjuksköterska under pandemin. Avsnittet finns här.

Anna Elander, verksamhetschef och initiativtagare till kökortningsprojektet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

”Vi har kommit igång bra med kökortningsprojektet och opererat nästan 200 patienter. Bland annat rör det sig om kvinnor med framfall och inkontinens som väntat i upp till två-tre år. Huvudsyftet har ju varit att operera fler patienter, men vi har också velat testa att se hur det är att jobba över gränser, som vi har gjort i det här unika projektet. Vi vill försöka hitta nya vägar att gå för att kunna komma till stånd med att korta köer. 

Min förhoppning att vi med det mobila team som införs ska få en bra verksamhet med god produktivitet och åtminstone kunna operera tusen patienter under 2022. Får vi ihop en grupp så vi åtminstone har två operationslag så bör vi kunna komma upp i de volymerna. Visionen på sikt är ju att vi ska hjälpa de patientgrupper som haft en lägre prioritet under pandemin och att vi får komma ner i tre månaders kötid för dem. De är visserligen inte dödssjuka och de behöver inte akut sjukvård, men det är faktiskt så att de behöver vård inom närtid.”

Anneli Falk, avdelningschef inom förlossningsvården:

”Jag har som projektledare lagt sista handen för planeringen av vårt fantastiska byggprojekt, en ny vårdbyggnad för förlossning och neonatalsjukvård på Östra sjukhuset som är klar att flytta in i år 2028. 1 december klev jag istället in i chefsrollen igen och nu som avdelningschef för sektion obstetrik. En stor utmaning att ta sig an när både medarbetare och chefer har en tuff arbetsmiljö idag.

Under 2022 hoppas och tror jag att vi kan vända vår svåra situation inom obstetriken till något riktigt bra, där medarbetare och chefer trivs. Ett år där vi tillsammans utvecklar vården och där var och en får möjlighet att utvecklas i sin profession. Vi har en fantastisk verksamhet och många liksom jag, brinner för att den nya familjen ska få en trygg och säker start i livet.”

Richard Zätterman, verksamhetschef på Thorax:

”2021 har varit ett år präglat av förändringar. Pandemin har påverkat bemanningen av Covid-IVA, neddragning på operation och hög fysisk och psykisk belastning på personalen. Vi har också fått nya chefer på flera positioner. Roligt är att vi påbörjat lungkirurgi med robot, att vi tillsammans med kardiologen kunnat börja operera mitralklaffen i hjärtat genom ett minimalt hudsnitt och att våra resultat på ECMO (hjärtlungmaskin) vid hjärtstopp fått allt finare resultat.

Inför nästa år hoppas jag att vaccinationer och allas ansträngningar att följa rekommendationer gör att vi kan koncentrera oss på det vi är allra bäst på – att ge hjärt- och lungsjuka de operationer och den intensivvård de behöver.”

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 30 december 2021 08:42
Uppdaterad: 30 december 2021 08:42
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.