19 september, 2024
Tre nya tillstånd för nationell högspecialiserad vård
Att leva med dysmeli innebär att en kroppsdel eller en del av en kroppsdel saknas på grund av en missbildning. Ett tillstånd som barn och vuxna kan få vård och behandling för vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Verksamheten är en av tre som nu får grönt ljus att bedriva nationell högspecialiserad vård.
Patienter med dysmeli kan komma till handkirurgiska mottagningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset för en första bedömning.
Västra Götalandsregionen har, med Sahlgrenska Universitetssjukhuset som utförare, fått tre nya tillstånd för nationell högspecialiserad vård.
Det handlar om vård inom ansiktsförlamning, avvikelser i skelettets utveckling samt dysmeli. Det sistnämnda innebär att en kroppsdel eller del av en kroppsdel saknas. Det kan röra sig om allt från att en liten fingertopp saknas, till att en större del av armen eller benet inte utvecklats som vanligt. Sara Chevalley, överläkare i handkirurgi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, arbetar med mottagandet av patienterna och har ett särskilt fokus på barn med medfödda missbildningar.
– Vanligtvis börjar det med en remiss till handkirurgiska mottagningen, ibland från en ortoped i regionen, men i många fall kan det redan på BB upptäckas att barnet har en missbildning, och då kan barnen komma direkt till oss för en första bedömning, berättar hon.
I ett första steg bedöms funktion och om en operation behövs, men i många fall är det inte nödvändigt. I stället kan en armprotes vara aktuellt och då skickas en remiss till Armprotescentrum för vidare bedömning. Vid sådana tillfällen träffar barnet ett multiprofessionellt team, som består av läkare, arbetsterapeuter, ortopedtekniker och ortopedingenjörer.
– En protes kan underlätta vardagliga aktiviteter framför allt om man saknar hela handen och delar av armen. Ibland kan det vara ett annat hjälpmedel patienten har mest nytta av för att exempelvis kunna hålla i ett cykelstyre, säger Sara Chevalley, som ingår i teamet på Armprotescentrum.
Vad innebär det att ni nu bedriver nationell högspecialiserad vård?
– NHV-tillståndet innebär att vi kan fortsätta ta hand om barnen med dysmeli inom vårt upptagningsområde, men även från andra delar av Sverige. För patienterna betyder detta att de kommer fortsätta få vård av hög kvalitet. Vi kommer se över omhändertagandet av patienterna och eventuellt organisera oss lite annorlunda för att ytterligare stärka vårt multiprofessionella team, säger hon.
Sahlgrenska Universitetssjukhuset ligger långt fram i forskning och utveckling av avancerade proteser. Inom fältet har man även gjort forskning kring välbefinnande hos barn med dysmeli, berättar Sara Chevalley.
– Vi ser på hur vi kan förbättra deras livskvalitet och vilka insatser som ger bäst resultat. NHV-tillståndet innebär också att vi behöver fokusera på forskning och utveckling inom dysmeli. Det kan leda till att nya projekt startas, och vi kommer aktivt arbeta för att främja forskningen inom området.
Nationell högspecialiserad vård
Med nationell högspecialiserad vård (NHV) menas offentligt finansierad vård som bedrivs vid som mest fem enheter i landet och där endast ett fåtal vårdgivare kan uppfylla kraven på kompetens, tillgänglighet och arbete i multidisciplinära och multiprofessionella team.
Här kan du läsa mer om NHV på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.