8 februari, 2024
Tarmsviktcentrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset får NHV-uppdrag
Tarmsvikt hos vuxna är den ovanligaste formen av organsvikt, och kunskapen om diagnosen behöver höjas både hos vårdgivare och patienter. Sedan 1 januari i år utgör viss vård vid tarmsvikt nationell högspecialiserad vård – ett viktigt steg för patienternas hälsa. Sahlgrenska Universitetssjukhuset är en av två enheter i landet som fått uppdraget.
Jan Brun, enhetschef på Tarmsviktcentrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, tillsammans med tidigare patienten Rikard Holmström.
Uppdraget innebär att Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Karolinska Universitetssjukhuset tillsammans kommer att bedriva och utveckla vården för patienter med tarmsvikt regionalt och nationellt.
NHV-uppdraget är en viktig del i att öka kunskapen om tarmsvikt och förbättra vården för de drabbade patienterna. Dessa är utspridda över landet, och har inte alltid möjlighet till specialistkunskap på hemorten.
– På vissa ställen finns av naturliga skäl inte alla resurser till hands som behövs för att hjälpa dessa patienter med stora, långvariga och komplexa vårdbehov. Det krävs en grupp med nischade yrkesmänskor för att kunna möta patienternas alla behov, säger Jan Brun, enhetschef på Tarmsviktcentrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Många kompetenser krävs
Teamet runt patienten behöver bestå av dietist, sjuksköterska, medicinläkare, kirurg och kurator. I vissa fall behövs det också andra högkompetenta resurser i form av transplantationskirurg, röntgen-, infektions- och narkosläkare.
– Nyckeln är att alla inblandade är förtrogna med vad tarmsvikt innebär och vilka komplikationer detta kan innebära, säger Jan Brun.
Hos vissa patienter är kirurgi aktuell, det kan exempelvis gälla att åtgärda fistlar som dränerar tarm på innehåll eller återskapande av sammanhängande tarm. Denna kirurgi genomförs av kolorektalkirurger på NHV-center för tarmsvikt.
Ovanlig typ av organsvikt
Tarmsvikt innebär att tarmens absorptionsförmåga är så låg att man är beroende av extra näring och vätska in i blodbanan för att behålla hälsan. I de flesta fall beror tillståndet på att patienten genomgått tarmförkortande operationer till följd av inflammatorisk tarmsjukdom, och för ett mindre antal personer kan det röra sig om en sjukdom i slemhinnan, effekt av strålning, dränerande fistelsjukdom eller nedsatta tarmrörelser.
Förutom tarmsvikt har många patienter också andra komplicerande sjukdomar att ta hänsyn till.
”Tarmsvikt är den ovanligaste formen av organsvikt, därför behöver vi slå ett slag för dessa patienter så att deras situation blir tydlig”
Jan Brun, enhetschef Tarmsviktcentrum
Vissa patienter med näringsdropp bor långt ifrån de större sjukhusen. Det kan innebära att de riskerar att inte få den mångfacetterade vård som behövs.
– Tarmsvikt är relativt ovanligt, man uppskattar att det drabbar 50 personer av en miljon och därför är det inte heller givet att patientens vårdgivare är fullt på det klara med hur allt ska skötas. Mycket handlar om att förebygga komplikation såsom viktförlust, vätskebrist, njurskador, leverskador, infektioner eller proppar i de blodkärl där vätska- och näringslösning ges, säger Jan Brun.
– Tarmsvikt är den ovanligaste formen av organsvikt, och därför behöver vi slå ett slag för dessa patienter så att deras situation blir tydlig.
Möjlighet till vård för fler
Som NHV-enhet har Tarmsviktenheten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset uppdraget att erbjuda patienter från hela landet en bedömning och en behandlings-rekommendation till ansvarig läkare på hemorten.
– Sedan har vi fortlöpande kontakt med behandlande läkare, säger Jan Brun.
Vad betyder det för er och för patienterna att bli NHV-enhet?
– Det innebär att vi kommer att träffa fler patienter på vår mottagning som kommer från andra delar av Sverige vilket kommer att skapa nya kontaktvägar med många vårdgivare. Förhoppningen är att detta ska vara en ögonöppnare för både patienter och andra läkare runt om i landet. Att sprida kunskap kring detta tillstånd är en nyckel för att kunna få ett bättre omhändertagande av patienterna så att de lever ännu längre och med bättre hälsa och livskvalitet.
Fakta
- Sedan 1 januari i år utgör viss vård vid tarmsvikt hos vuxna nationell högspecialiserad vård (NHV) och den bedrivs vid två enheter, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Karolinska Universitetssjukhuset.
- Med nationell högspecialiserad vård (NHV) menas offentligt finansierad vård som bedrivs vid som mest fem enheter i landet och där endast ett fåtal vårdgivare kan uppfylla kraven på kompetens, tillgänglighet och arbete i multidisciplinära och multiprofessionella team.
- Tarmsvikt innebär att tarmarnas funktion är otillräcklig och att det finns ett behov av intravenös tillförsel av näringsdropp och vätska för att förebygga komplikationer och sjukdom.
- NHV-uppdraget gäller vuxna patienter med tarmsvikt och ett långvarigt behov av dropp och en förväntad överlevnad på två år.
Läs mer om NHV-tillstånd på Sahlgrenska Universitetssjukhuset här.