16 januari, 2024

”Tack för allt du gjort för patienterna och för oss”

Den 11 september 2023 tillträdde Magnus Gisslén som ny statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. I januari tackades han av från Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och hyllades av kollegorna: ”Tack för allt du gjort för patienterna och för oss”.

Efter en lång tjänst som överläkare och professor inom infektionssjukdomar på Sahlgrenska Universitetssjukhuset slutar nu Magnus Gisslén och tillträder istället som statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Den 12 januari samlades kollegor och vänner på Östra sjukhuset för att tacka av Magnus Gisslén som överläkare och professor inom infektionssjukdomar på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. 

Magnus Gisslén har under drygt 30 år arbetat med patienter som lever med HIV. Under de senaste åren har han också arbetat som medicinskt ansvarig för covid-19 i Västra Götalandsregionen.

Magnus Gisslén pratar om sitt arbete i samband med avtackningen.

Engagerad, ödmjuk och en mycket uppskattad läkare som värnar om patienterna, så beskrev flera av kollegorna Magnus vid avtackningen.

– Stort tack för dina insatser för våra patienter och för svensk sjukvård. Du har verkligen satt Sahlgrenska Universitetssjukhuset på kartan de senaste åren. Vi önskar dig stort lycka till i din gärning framåt, sa sjukhusdirektör Boubou Hallberg.

Två katastrofer och två pandemier

Deltagarna fick på avtackningen följa med på Magnus resa från klivet in på Sahlgrenska Universitetssjukhuset som ekonomibiträde, städare och sjukvårdsbiträde, till när han började som läkare på Infektions-IVA 1988 och när han två år senare tog emot sina första HIV-patienter då sjukdomen var en garanterad dödsdom.

Lars-Magnus Andersson, adjungerad professor och universitetssjukhusöverläkare inom infektion, Magnus Gisslén, Lars Hagberg, professor i infektionsmedicin och överläkare på infektionskliniken vid Magnus Gissléns avtackning.

Centralt i berättelsen var Gissléns egna upplevelser och erfarenheter från HIV-pandemin, Backa-branden 1998, tsunamin i Sydostasien 2004, och coronapandemin, som alla bidragit att forma Magnus som läkare och människa.

– Jag har haft världens bästa jobb. Det har varit en förmån att få vara med på den fantastiska utvecklingen inom HIV-vården. Jag är också väldigt stolt över hur sjukhuset svarade upp när läget var som svårast under pandemin, och det samarbete vi fick till. Det räddade massor med liv.

Vid sidan om sitt uppdrag som statsepidemiolog fortsätter Magnus Gisslén sitt arbete med forskning kring HIV och sina doktorander vid Sahlgrenska akademin.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 16 januari 2024 13:58
Uppdaterad: 19 januari 2024 10:21
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.