22 oktober, 2024
Ta del av blodets historia i ny utställning
Den 25 oktober öppnar den nya utställningen En blodig historia. Bakom ligger ett års samarbete mellan Medicinhistoriska museet, GeBlod och specialister inom transfusionsmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Från djurblod, till dagens moderna blodgivning och transfusioner. Utställningen En blodig historia spänner över flera århundraden. Foto: Wellcome Collection/Paul Björkman.
Blod väcker känslor, både i modern tid och genom historien. Något man tagit fasta på i utställningen som snart har premiär på Medicinhistoriska museet i Göteborg. Här berättas blodets historia med allt från åderlåtning och experiment med djurblod, till dagens moderna blodgivning och transfusioner.
Bakom utställningen ligger ett tätt samarbete mellan museet och GeBlod, samt specialister på Sahlgrenska Universitetssjukhuset som bidragit med kunskap om dagens transfusionsmedicin.

– Det här är ett lite nytt sätt för oss att nå ut på. Ämnet är ständigt aktuellt och vi behöver skapa engagemang och sprida kunskap om att den egna insatsen har stor betydelse. Mycket av den moderna sjukvården är ju helt beroende av blodkomponenter och blodgivare, säger Ulrika Ljung, kommunikatör på GeBlod, Klinisk immunologi och transfusionsmedicin.
Samarbete med specialisterna inom transfusionsmedicin har varit en stor tillgång i arbetet, säger utställningens producent och formgivare, Annika Engström.
– Vi på museet förvaltar och bidrar med historien och de gamla föremålen, medan Ulrika och GeBlod representerar den moderna sjukvården och vetenskapen, säger hon.

Hur kom idén om en blodutställning?
– Vi är flera blodgivare som jobbar på museet, och tanken var först att vi kanske kan hjälpa till på något sätt med information i entrén hos oss. Vi bjöd in Ulrika och när hon kom hit klickade vi direkt och började prata idéer, säger Annika Engström.
Förutom att sprida kunskap om blod, historia och blodgivning, är målet också att värva fler blodgivare. I snitt används 1 200 påsar blod i Sveriges sjukvård varje dag, och fler givare behövs.
Snabb utveckling i samband med världskrigen
När den första blodtransfusionen genomfördes på Sahlgrenska vet man inte, men under 1920-talet kom många nya metoder för att ge blod och blodtransfusioner blev vanligare. Det berättar museets pedagog Robert Wallsson, som står bakom utställningens manus.
– I samband med världskrigen var behoven stora och det hände mycket. Man lärde sig bland annat att tappa, lagra och transportera blod till de sårade. Sedan fortsatte utvecklingen snabbt. Under 1950-talet byggdes en stor blodbank upp på Sahlgrenska sjukhuset och man gick mot en mer modern blodgivning, berättar han.

Men bara hundra år tidigare experimenterade man fortfarande med att ge människor blod från djur.
– Vi har lånat ett lamm hit från Naturhistoriska muséet som ska symbolisera tiden då man tappade blod från djur och gav till människor. Det gick inte så bra kan man konstatera i efterhand, de senaste hundra åren har det gått betydligt bättre i utvecklingen av blodtransfusioner, säger Robert Wallsson.
Utställningen öppnar 25 oktober, i samband med Kulturnatta i Göteborg. Vid öppningen ska besökarna kunna ta reda på sin blodgrupp med hjälp av personal från GeBlod.
Under höstlovet är även gosedjur välkomna till museet för nalleblodgivning, där barnen får leka att deras gosedjur lämnar blod.
– Barn får gärna ta med sin nalle under höstlovet, säger Annika Engström.
Visas under ett år
En blodig historia är en vandringsutställning och kommer även att kunna visas på andra platser i Sverige.
Invigningen på Medicinhistoriska museet sker fredag 25 oktober, med öppettid 12-20, gratis inträde. Under höstlovet vecka 44 är det också gratis inträde.
Utställningen har producerats av Medicinhistoriska museet i samarbete med den transfusionsmedicinska verksamheten inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset och GeBlod. Utställningen visas på Medicinhistoriska museet under perioden 25 oktober 2024 – 10 oktober 2025.