3 september, 2021
Synutveckling och skelning i fokus för ortoptister
De är sällsynta, eftertraktade och välutbildade - men nästan ingen vet vad ortoptister sysslar med. Sara Flodin är överortoptist på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och kan nu välkomna de första ortoptiststudenterna till en helt ny utbildning på Sahlgrenska akademin.
Det finns cirka 130 ortoptister i Sverige, men behovet är mycket större än så. Just nu utbildar Göteborgs universitet 20 nya ortoptister. Bild: Niklas Maupoix.
Hej Sara, vem är du?
– Jag heter Sara Flodin, jag är överortoptist på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, medicine doktor och ordförande i Sveriges Ortoptistförening. Jag har arbetat med ögonsjukvård i drygt 20 år och jag har nu arbetat med den nya ortoptistutbildningen i Göteborg, som startade i veckan.
Vad gör en ortoptist?
– En ortoptist är specialistutbildad på hur synsystemet fungerar, ögonens inbördes ställning och ögonens samarbete hos både vuxna och barn. Vi undersöker, diagnostiserar och behandlar samsynsproblematik och synnedsättningar hos barn och vuxna. Majoriteten av patienterna är barn men andelen vuxna ökar. Ortoptister arbetar inom ögonsjukvård, men är delaktig i många olika verksamheter, bland annat neurosjukvård, rehabilitering och skolhälsovård. I Sverige finns det drygt 130 ortoptister, men behovet är mycket större.
Har du något exempel på när en ortoptist hjälpt en patient?
– Ja, ett bra exempel är en medelålders man jag behandlade för ett år sedan. Mannen hade haft svår huvudvärk och undersökts, bland annat för eventuell hjärntumör. Men då man inte hittade något kontaktades vi på Ögonverksamheten. Efter en undersökning kunde vi konstatera att mannen led av en speciell form av skelning som gav upphov till den svåra huvudvärken. Efter behandling försvann skelningen och även huvudvärken, till stor lättnad för patienten.
Hur blir man ortoptist?
– Ortoptister i Sverige är i grunden ögonsjuksköterskor eller optiker. Sedan behöver man gå en ortoptistutbildning. Vi har nu startat en ny ettårig ortoptistutbildning i Göteborg, ett samarbete mellan ögonsjukvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Den ges som uppdragsutbildning på avancerad nivå på helfart under ett år, och första omgången med 20 kursdeltagare började nu i måndags. I Europa läser man en 3-årig eftergymnasial utbildning till ortoptist, och vi hoppas på sikt få till detta även i Göteborg.
Varför ska man bli ortoptist?
– Ortoptister är sällsynta och extremt eftertraktade. Patienterna är mellan 0-100 år gamla, och har i dagsläget längst väntetid av alla ögonpatienter. Något vi hoppas råda bukt på genom att utbilda fler. Dessutom är yrket spännande, varierande och jättekul!
Läs mer om utbildningen på Göteborgs Universitets webbplats.
Här kan du också se ett inlägg på SU:s Instagram om den nya ortopistutbildningen.