26 augusti, 2021

Sveriges finaste kirurgpris till Roger Olofsson Bagge

Svensk Kirurgisk Förening väljer i år att dela ut det Stora forskarpriset till Sahlgrenska-läkaren och forskaren Roger Olofsson Bagge. ”Jag är stolt som tuppen”, säger pristagaren.

Priset delades ut under Kirurgveckan som pågår 23-27 augusti. Bild: Per Lindnér.

Vad är detta för ett pris?

– Detta är det största priset man kan få som kirurg i Sverige. Det delas ut till personer under 45 år som bedriver ledande forskning inom kirurgi. Jag får priset för den forskning jag gjort på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin inom malignt melanom.

Kan du berätta lite om den forskningen?

– Det vi bedriver är translationell forskning, en slags loop där labb och klinik samspelar hela tiden. Idéer från den kliniska vardagen leder till försök i labbet, som resulterar i kliniska studier där vi testar nya behandlingar på patienter. Resultaten matas tillbaka till labbet, och ut till patienterna igen. Det är ett framgångsrikt sätt att arbeta på och miljön vi har byggt upp här på Sahlgrenska Universitetssjukhuset är unik. Ganska nyligen fick jag ett liknande pris från AACR, American Association for Cancer Research, och det visar att det vi gör här anses viktigt både i Sverige och i världen.

Läs mer om Roger Olofsson Bagges forskning här

Hur känns det?

– Jag är stolt som tuppen. Det känns också väldigt fint att priset delades ut på Kirurgveckan just när den är i Göteborg. Jag har jobbat med detta i många år och uppmärksamheten med priset gör att man motiveras att ta ytterligare tag för att åstadkomma ännu bättre forskning framöver.

Vill du tacka någon?

– Många! Kirurgen Jan Mattsson var banbrytande med sin perfusionsbehandling, och den som gjorde mig intresserad av melanom, och vars klinik jag fått fortsätta att driva. Per Lindnér som var min doktorandhandledare. Peter Naredi som boostat min karriär de senaste åren genom att i bakgrunden dra i alla viktiga trådar. Min verksamhetschef Erik Johnson som skapar de bästa förutsättningarna för att vi ska kunna bedriva kliniknära forskning. Sedan givetvis alla kollegorna på labb och på sjukhuset, inte minst Lars Ny på onkologen och Jonas Nilsson på Sahlgrenska Center for Cancer Research. Ett särskilt tack till våra fantastiska forskningssjuksköterskor, som är helt avgörande för att det ska gå att bedriva forskning i dag.

Text: Maja Larsson
Publicerad: 26 augusti 2021 11:26
Uppdaterad: 26 augusti 2021 11:34
Kategori: Forskning

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.