14 december, 2023

Forskningspris inom idrottsvetenskap till Mats Börjesson

SCIF (Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande) ger sitt årliga stora forskningspris inom idrottsvetenskap till Mats Börjesson, professor i idrottsfysiologi vid Sahlgrenska akademin och hjärtspecialist på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Mats Börjesson. Foto: Paul Björkman.

I motiveringen skriver man bland annat:

”Mats Börjessons forskning är mycket väletablerad, med mer än 220 publicerade peer-­review-artiklar. Hans forskning har bidragit till utvecklingen av hjärtscreening och säkerhet på våra idrottsarenor, med stor betydelse både för den enskilde idrottaren och för arrangörer och idrottsrörelsen i stort. Bland annat medverkade han till att ta fram de första europeiska riktlinjerna inom Idrottskardiologi 2020. Dessa riktlinjer styr, påverkar och hjälper hjärtsjukvården i hela Europa. Riktlinjerna fungerar som stöd för idrottare med hjärtproblem avseende vilken aktivitet de kan rekommenderas respektive behöver begränsas i.”

Mats Börjesson är föreståndare för Centrum för livsstilsintervention som invigdes 22 februari 2023 på Östra sjukhuset, en klinisk centrumbildning som drivs av Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Institutionen för medicin vid Göteborgs universitet, med möjlighet till samverkan även för andra forskargrupper både inom och utanför sjukhuset, industri och andra externa aktörer.  

LÄS MER: Nytt livsstilscentrum på Östra sjukhuset – fokus på hälsosamma vanor

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 14 december 2023 14:47
Uppdaterad: 14 december 2023 14:52
Kategori: Forskning

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.