31 januari, 2022

Stipendium till arbetsterapeut Maria Stenvall

Stipendiet på 40 000 kronor går till ett projekt där Maria Stenvall undersöker hur personer med en temporärt stelopererad handled upplever sin aktivitetsförmåga och handfunktion.

Maria Stenvall.

Maria Stenvall, arbetsterapeut på Mölndals sjukhus, är en av tre mottagare av 2021 års stipendier från Sveriges Arbetsterapeuter. Maria Stenvall får 40 000 kronor för ett projekt att undersöka hur personer med en temporärt stelopererad handled, efter distal radiusfraktur, upplever sin aktivitetsförmåga och handfunktion, ett år efter att den temporära plattan har opererats bort.  Det är en kvalitativ intervjustudie med personernas upplevelse i fokus.

Både ortopedläkare och Maria Stenvall håller på att samla in material kring personer med komplicerad handledsskada. I detta fall de som opererats med ”wrist spanning plate”; en platta som medför en temporärt stelopererad handled. Man kollar på många olika parametrar, och för Maria Stenvalls del handlar det om en kvalitativ studie för att undersöka hur dessa personer upplever sin vardag, och hur de klarar av att göra de aktiviteter de önskar, ett år efter att plattan har extraherats.

– Det känns väldigt roligt att ha blivit tilldelad stipendiet från förbundet! Det möjliggör tid för att samla in material, det vill säga att intervjua aktuella personer, samt analysering av materialet. Det känns bra att kunna bidra till ytterligare kunskap, som förhoppningsvis kan leda till bättre förståelse för, och bättre vård till, denna patientgrupp, säger Maria Stenvall.

Läs mer på Sveriges Arbetsterapeuters webbplats.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 31 januari 2022 10:52
Uppdaterad: 31 januari 2022 10:54
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.