25 november, 2021

ST-läkare från hela landet lär sig interventionell kardiologi på Sahlgrenska

Hela sista veckan i november befann sig 50 ST-läkare på Sahlgrenskatomten för att bland annat se livesändningar från PCI-labbet och träna i simulatormiljö. Kursen är den enda i sitt slag i Sverige.

Det är måndag eftermiddag och 50 ST-läkare lyssnar intresserat när interventionskardiologen Sebastian Völz berättar om den senaste interventionen han gjort. Sebastian Völz syns på storbildsskärm i Hjärtats aula. Själv står han några trappor upp, på PCI-labbet, och alldeles intill honom ligger den patient han pratar om. I en annan bildruta visar han ultraljud och röntgenbilder av hjärtats kranskärl under olika faser av behandlingen. PCI är ett samlingsnamn för metoder som interventionella kardiologer använder sig av för att öppna upp förträngningar i blodkärl på minimalinvasiva sätt genom att föra in en kateter och vidga kärlet med ballong. Oftast sätter man också in ett litet nät, även kallat stent. Den här proceduren är till exempel väldigt vanlig när det gäller att behandla hjärtinfarkter.

Kursen studenterna går heter just ”ST-kurs interventionell kardiologi” och är en vecka lång. Den ges ingen annanstans i Sverige. Under veckan varvas livesändningar med praktiska övningar, föreläsningar och simulatorträning. Studenterna får lära sig om invasiva metoder inom kardiologi såsom PCI, TAVI, förmaksplugg, högerkateterisering, perikardpunktion och akut pacemakerinläggning. Alla föreläsare är anställda på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och hela PCI-gruppen är aktiv i kursen.

Kursledaren Christian Dworeck är själv överläkare i kardiologi och PCI-operatör. Han berättar att det är femte gången kursen ges.

– Men tidigare har vi varit i Wallenbergscentrum och det känns bättre att vara på sjukhuset. Det är nära till Bild- och interventionscentrum där vi har våra interventionslabb. Den nya tekniken på BOIC gör det möjligt att enkelt kunna livestreama till föreläsningssalen, deltagarna kan vara med på ingreppet och ställa frågor till PCI-operatören. 

Så här ser det ut i Hjärtats aula under veckan. På storbildskärmen syns livesändningen från PCI-labbet.

Samtliga deltagare är ST-läkare inom olika specialiteter: anestesi och intensivvård, akutsjukvård, internmedicin, thoraxkirurgi och kardiologi. Enligt Christian Dworeck är det bara en minoritet som kommer bli interventionister i framtiden, men kursen är ändå populär. Den var fulltecknad redan i somras.

– Inte ens alla blivande kardiologer får tillräcklig kunskap om interventionell kardiologi. De här metoderna praktiseras inte på alla sjukhus i Sverige och det är bara subspecialister som utför dem, så det är inget man måste lära sig. Att kursen ens finns beror på att vi i PCI-teamet tycker det är viktigt för de blivande specialisterna att ha kunskap mer om interventionella metoder, säger Christian Dworeck.

Faktum är att kunskapen de får under kursen kan vara livsavgörande.

– Långt ifrån alla vårdavdelningar i Sverige som vårdar patienter efter interventionella metoder har specialistkompetens på området. En ST-läkare som går jour på en sådan avdelning behöver kunna diagnostisera och hantera vanliga komplikationer efter behandlingarna, som blödningar, men har ofta inte fått någon strukturell utbildning i att göra det. Vår kurs är tänkt att fylla den kunskapsluckan, säger Christian Dworeck.

Text: Maja Larsson
Publicerad: 25 november 2021 09:27
Uppdaterad: 07 december 2021 10:37
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.