4 augusti, 2022

Sommarvärd: Monica Banås

Efter tjugo år som ekonom bestämde sig Monica Banås för att helt byta bana. Nu är hon inne på sitt femte år som undersköterska inom intensivvården på Östra sjukhuset.  

”Om det är något jag kan säga så är det att jag inte ångrar mig. Klart att det finns tillfällen när det är tungt och arbetsmiljön inte är den bästa men jag kände mig klar med att jobba som ekonom. Det var en annan form av stress som infann sig genom det jobbet och jag insåg att ett ”måndag till fredag-jobb” inte passade mig.  

En av mina kompisar arbetade som undersköterska. Jag kände, även när jag hade bestämt mig för att göra något nytt, att hennes yrke inte alls var något för mig. Nästan tvärtom, faktiskt. Men en dag när vi satt och pratade på ett kafé insåg jag plötsligt att hennes berättelser var intressanta och spännande. Min syn på vården hade förändrats av någon anledning. Jag har alltid tyckt om att ta hand om andra och känslan av att vara behövd och nu insåg jag att undersköterska kanske verkligen var något som skulle passa mig. Det var hennes berättelser som fick mig att söka till utbildningen.

Min tredje praktikplats på utbildningen var på Alingsås sjukhus och då på intensivvårdsavdelningen. Deras spontana reaktion när jag som 45-åring dök upp var –’Va, har du ingen vårderfarenhet alls?’ Mitt svar blev: ’Nej, jag är ju ekonom’. Men jag ville verkligen lära mig och det tror jag märktes eftersom jag ställde många frågor. Allt var så häftigt och spännande, det var en helt ny värld som öppnades. Där och då väcktes mitt intresse för just intensivvård och när praktiken var slut fick jag mitt första sommarjobb på intensivvårdsavdelningen vid Alingsås sjukhus.

Monica Banås

Ålder: 50 år 
Bor: Lerum 
Jobbar på Sahlgrenska Universitetssjukhuset sedan november 2017.

Snabbt in på utbildningen fann jag och en studiekamrat varandra. Vi var båda ambitiösa och ville utvecklas så mycket som möjligt samtidigt som vi också hade intresse för att arbeta ”där det händer”. Efter utbildningen sökte jag mig till Östra sjukhuset och fick jobb på Avdelning 357 Kardiologi. Men jag saknade intensivvården och efter tre månader fick jag möjligheten att bli anställd där. Det roliga är att min kompis från utbildningen hade fått jobb på just Östras intensivvårdsavdelning efter utbildningen så vi blev kollegor i stället, och det är vi än idag.   

Att arbeta som ekonom är helt annorlunda mot att jobba som undersköterska. Klart att det finns saker jag saknar. Jag är ju fortfarande något av en högklackat- och kostymtjej men nu är det mer blåkläder och joggingskor på arbetet. Men som sagt: jag ångrar inte mitt val. Det är stressigt att jobba som undersköterska, men i mitt yrke som ekonom fanns en helt annan typ av stress. Den söndagsångest som jag tidigare kunde känna får jag inte alls längre. Nu kan jag till exempel i stället känna fredagskänslan två gånger i veckan då jag kanske är ledig en dag mitt i veckan, vilket verkligen passar mig.    

Monicas sommarfavoriter

Smultronställe i Göteborg: ”Delsjön.”  
Detta gör jag helst en regnig sommardag: ”Ser på film och äter popcorn.”
Semesterplaner: ”Troligen åka iväg med husbilen på Västkusten.”
Favoritglass: ”Hasselnötsglass.”  

En strävan av att utvecklas och testa nya saker har alltid drivit mig och att jag vågade byta bana när jag redan hade en karriär är jag glad för. Den känslan som finns efter att ha varit en del i det team som efter ett hjärtstopp fått hjärtat att börja slå igen och sen få se personen friskna till och må bra, den är helt fantastiskt och inget jag fick uppleva när jag arbetade som ekonom.   

Det här låter kanske konstigt, men numera är en bra dag på jobbet en dag när det kommer en patient med buller och bång och det verkligen är akut. Plötsligt går man på adrenalin och det är mycket som händer och ska göras. När vi då lyckas rädda den patienten så är det en häftig känsla. Självklart önskar jag inte människor ska bli sjuka, men när de blir det behövs vi. Att då få vara med och rädda liv är alldeles fantastiskt.” 

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 04 augusti 2022 08:00
Uppdaterad: 21 juli 2022 11:08
Kategori: Sommarvärdar 2022

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.