26 september, 2024
Skörhetsskattning införs brett: ”Viktig del av helhetsbedömning”
Hallå där Lena Holmquist Henrikson, överläkare inom geriatrik och centrumchef för Geriatriskt utvecklingscentrum, samt en av föreläsarna under uppmärksamhetsveckan för riskområden som inträffar under vecka 40.
"Jag kommer bland annat att berätta om hur skörhet kan påverka hur patientens symtom förändras och ge tips på vad man kan tänka på för att förbättra vården av sköra äldre", säger Lena Holmquist Henrikson.
Du ska prata om sköra äldre och skörhetsskattning. Berätta vad det handlar om?
– Skörhetsskattning är en klinisk bedömning för att ta reda på om en person i sitt grundtillstånd är skör och i så fall i vilken grad. Med grundtillstånd menas personens tillstånd i vanliga fall, inte hur situationen är i ett akut skede. För oss inom akutsjukvården brukar man bedöma hur personen var cirka två veckor innan det aktuella insjuknandet eller försämringen. Skörhetsgrad är en viktig del av helhetsbedömningen av en äldre patient. Den innebär en sammantagen bedömning av fysisk skörhet, symtom och funktionsförmåga men också en bedömning av personens reservkapacitet, det vill säga vilka fysiologiska resurser personen har.
Vad innebär begreppet skörhet?
– Begreppet skörhet är bättre än kronologisk ålder för att beskriva och identifiera personer med ökad risk för till exempel komplikationer och stora behov av vård och omsorg. Skörhet är ett tillstånd där kroppen med ökad biologisk ålder har minskad reservkapacitet och därmed minskad motståndskraft mot olika påfrestningar.
På vilket sätt är skörhetsskattning viktigt?
– Eftersom skörhet innebär en ökad risk för olika komplikationer, så som fall, förvirring, ökat beroende i vardagen, är det viktigt att tidigt identifiera personer som löper denna ökade risk, för att kunna sätta in förebyggande åtgärder. Skörhetsskattning är också en viktig pusselbit i bedömningen av patientens reservkapacitet, och ökar möjligheten till personcentrerad medicinsk vård, men också av personcentrerad omvårdnad och rehabilitering.
– Det är också viktigt med bedömning av eventuell skörhet för att identifiera personer som inte är sköra utan robusta. Personer med liknande kronologisk ålder och sjukdomsbild kan vara väldigt olika när det kommer till reservkapacitet.
Hur och i vilken omfattning används skörhetsskattning på Sahlgrenska Universitetssjukhuset idag?
– I våras togs beslut om att mottagningar och avdelningar ska använda skörhetsskattning, alltså gradering av skörhet med Clinical Frailty Scale (CFS). Redan i dag använder man sig av det på flera ställen inom sjukhuset, till exempel på alla geriatriska avdelningar och inom kardiologin. Planen är att det ska införas över hela sjukhuset under 2025.
– På akutmottagningarna, och vissa vårdavdelningar, används i dag screeninginstrumentet FRESH och det ger en bild av risken att patienten är skör eller inte skör, medan CFS är ett skattningsinstrument som innebär en gradering av skörheten, där man alltså behöver mer detaljerade uppgifter om hur patienten är i sitt grundtillstånd.
Vad kommer du att ta upp under dina miniföreläsningar nästa vecka?
– Jag kommer bland annat att berätta om hur skörhet kan påverka hur patientens symtom förändras och ge tips på vad man kan tänka på för att förbättra vården av sköra äldre. Jag kommer också att berätta kort om CFS då det kommer att införas brett på sjukhuset framöver.
Uppmärksamhetsvecka Riskområden 30 september–4 oktober
Uppmärksamhetsveckan för riskområden arrangeras årligen vecka 40 med syfte att sätta ljuset på förebyggande patientsäkerhetsarbete.
I år arrangeras miniföreläsningar för medarbetare under tre eftermiddagar. Skörhet och skörhetsskattning är temat för en av dessa. Medarbetare kan läsa mer och se programmet på intranätet.
Riskområden och förebyggande patientsäkerhetsarbete är också i fokus på sjukhusets instagramkonto under vecka 40.