3 oktober, 2022

Skonsam och effektiv leverkirurgi med ny teknik

En helt ny teknik för att förbättra och underlätta operationer av tumörer i levern. Det är resultatet av ett samarbete mellan Chalmersforskare och kirurger på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Via augmented reality, eller förstärkt verklighet, guidas kirurgerna i realtid under operationen.

"Om man utgår från dagens operationer och målet är ”minimal invasive”, alltså titthålskirurgi, så vill vi bidra med en lösning som också är ”minimal invasive” när det gäller kirurgernas arbetsmiljö. Ett så litet ingrepp som möjligt är målet även där", säger Chalmersforskaren Torbjörn Lundh. Bilden föreställer en helt vanlig operation, utan AR. Bild: Ines Sebalj.

Att operera cancertumörer i levern är svårt av flera olika skäl. Levern är ett organ med många blodkärl och levertumörer är vanligtvis inbäddade i vävnaden.

Niclas Kvarnström.

– Utmaningen är att lokalisera tumören och att ta ut den med lagom marginaler för att spara så mycket av levervävnaden som möjligt, den behöver patienten ha kvar, säger Mårten Falkenberg, kirurg vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, som varit med och utvecklat den nya tekniken tillsammans med Niclas Kvarnström, kirurg och verksamhetschef på transplantationscentrum.

Ökat behov av guidning

Idag finns två etablerade metoder för leverkirurgi. Den ena är öppen operation, där man öppnar bukhålan så att kirurgen kan titta in i buken, och även i viss mån känna med fingrarna var tumören finns. Den andra metoden är titthålskirurgi. En kamera förs in genom ett hål i bukväggen, kirurgens instrument genom ett annat, och kirurgen arbetar med hjälp av kamerabilder på en skärm.

– Vi gillar egentligen titthålskirurgi bättre eftersom det är mer skonsamt för patienten. Men möjligheten att orientera sig, ha överblick över anatomiska landmärken och känna tumören minskar. Då ökar behovet av guidning som kan visa var den är, säger Niclas Kvarnström.

Att navigera utifrån enbart kamerabilderna är svårt. Levern är ett homogent organ, den ser helt enkelt likadan ut från olika vinklar. Här kommer den nya tekniken in. Redan idag görs en 3D-skanning av levern inför operationen. Idén, som bland andra Torbjörn Lundh och Klas Modin, forskare vid institutionen för matematiska vetenskaper på Chalmers, har tagit fram, bygger på att förstärka de bilder som tas.

– Vi ska använda augmented reality, förstärkt verklighet, där vi utifrån den pre-operativa skanningen och nyutvecklade algoritmer tar fram en bild av hur tumören ser ut och var den ligger. Den bilden läggs över kamerabilden som kirurgerna ser under operationen, som en guide för hur de ska skära för att få ut tumören, säger Klas Modin.

Tar vara på befintlig information

Mårten Falkenberg.

En viktig skillnad mellan den här tekniken och andra är just att den utgår från redan befintlig information och teknisk utrustning. Bilder baserade på den skanning som görs inför det kirurgiska ingreppet visas alltså i realtid som ett lager ovanpå kamerabilderna under den pågående operationen. Efter att ha varit med vid en leveroperation på Sahlgrenska universitetssjukhuset, fick Klas Modin och Torbjörn Lundh flera lärdomar med sig när de skulle arbeta med sitt förslag. Något som gjorde starkt intryck var att det redan finns väldigt mycket teknisk utrustning i operationssalen, och stora mängder information delas konstant.

– Om man utgår från dagens operationer och målet är ”minimal invasive”, alltså titthålskirurgi, så vill vi bidra med en lösning som också är ”minimal invasive” när det gäller kirurgernas arbetsmiljö. Ett så litet ingrepp som möjligt är målet även där, säger Torbjörn Lundh.

Arbetet har fått stöd av Innovationsplattformen och metoden kommer nu att fortsätta utvecklas. Det är ännu inte är helt klart när det kan komma att tillämpas inom vården, men de studier som hittills har gjorts visar att det fungerar bra i mekaniska modeller.

– Här bör finnas stora möjligheter att använda BOIC på Sahlgrenska som en utvecklingsplattform, säger Mårten Falkenberg.

Text: Patrik Centerwall/Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt Chalmers tekniska högskola

Text: Patrik Centerwall
Publicerad: 03 oktober 2022 16:48
Uppdaterad: 03 oktober 2022 16:48
Kategori: Forskning

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.