24 oktober, 2024

Sjukhuset satsar på unik utbildning inom AI

För att öka den digitala kompetensen finns nu en utbildning för alla medarbetare på sjukhuset, i hur man kan använda sig av en digital assistent. Här svarar Boel Mörck, digitaliseringsdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, på några frågor om utbildningen.

Utbildningen möjliggör förenkling inom framför allt administrativa sysslor.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har en AI-utbildning, kan du berätta om den?

– Utbildningen tar bland annat upp vad en AI-assistent är, hur man kan använda den och vilka funktioner den har. Den ger också exempel utifrån olika yrkesroller, till exempel patientnära medarbetare, administrativa medarbetare. Det är en kort utbildning i fem kapitel som man kan göra var för sig eller i en sittning på totalt cirka 30 minuter. Den är lättfattlig med tilltalande design och enkla förklarande bilder och länkar. Det finns också exempel på hur man kan använda sin digitala assistent i sin vardag.

Boel Mörck, digitaliseringsdirektör.

Utbildningen på sjukhuset är unik, på vilket sätt?

– Vi har under en längre tid arbetat med olika typer av artificiell intelligens, särskilt inom forskning. Den här korta utbildningen handlar om tillämpbar AI, det vill säga en digital assistent. Vi har även cirka 50 robotar (RPA) som har tagits fram på vårt innovationslab, efter att verksamheterna inkommit med behov. Att ha en sådan verksamhetsnära möjlighet är unikt och viktigt på ett universitetssjukhus.

Vad gör utbildningen speciell?

– Vi har tagit fram den själva inom område digitalisering och gjort den helt anpassad efter de behov som finns på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den känns med andra ord relevant för medarbetarna i sjukvården. Utbildningen är en del i vår satsning på att öka vår digitala kompetens på sjukhuset. 

Varför ska sjukhuset satsa på en AI-utbildning?  

– Utbildningen möjliggör förenkling inom framför allt administrativa sysslor, men kan även hjälpa till att på ett enkelt sätt ta fram och sammanställa faktaunderlag oerhört snabbt och med referenser. Vi verkar i en lärande miljö och behöver tillse att alla medarbetare har möjlighet att på ett enkelt sätt tillägna sig ny teknik.

Hur kan den här utbildningen bidra till god vård?

– Ju fler monotona och tidskrävande uppgifter vi kan få assistans med att utföra ju mer tid kan vi ägna åt patienterna och själva vårdmötet. Kan vi dessutom få hjälp med snabba kunskapsöversikter och uppdaterade beslutsunderlag är det fantastiskt.

Automatisering av administrativt arbete

  • AI står för artificiell intelligens. Det är den förmåga som finns hos datorer och robotar att efterlikna delar av människors intelligens, som att se, kommunicera, lära sig och fatta beslut. Ett verktyg som kan hjälpa och avlasta i vården, exempelvis inom bilddiagnostik och beslutsstöd.
  • RPA står för Robotic Process Automation. Dessa används framför allt för att automatisera sjukhusets administrativa arbete. Ett exempel är sjukskrivningsappen, som är ett verktyg som bygger på att en robot skapar ett sjukskrivningsintyg utifrån information från läkare. På så sätt blir det färre intyg som ska förlängas och frigjord tid för vårdpersonal som slipper onödiga kompletteringar.

Är du medarbetare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset? Registrera dig till ”Tema Digital Kompetens” på Lärportalen och välj därefter ”Underlätta ditt arbete med Copilot – din AI-assistent” i menyn till vänster. Här hittar du utbildningen

Text: Sandra Brolin
Publicerad: 24 oktober 2024 10:43
Uppdaterad: 01 november 2024 08:26
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.