6 september, 2023
Sjukhusansluten barnsjukvård i hemmet firar ett år
”Runt ett sjukt barn finns ofta en hel familj, och vi har möjlighet att se dem.” Så förklarar sjuksköterskan Maria Lönn arbetet med sjukhusansluten barnsjukvård i hemmet, som Drottning Silvias barnsjukhus nu har bedrivit i ett år.

"Om vi bara har möjlighet att utföra en av sjutton behandlingar hemma så är familjerna ändå glada över att de slipper ett besök på sjukhuset", säger Josefin Westberg.
Det har gått ett år sedan Sjukhusansluten barnsjukvård i hemmet startade. Hur har året varit?
Maria Lönn, sjuksköterska: Det har varit intensivt och över förväntan! Vi hade uppdraget att identifiera vilka vårdinsatser som skulle vara möjliga att utföra i hemmet och vi har varit aktiva gentemot verksamheterna på Drottning Silvias barnsjukhus för att få utföra olika procedurer. I vissa fall har man ansett att ”det här kan vara svårt att göra hemma,” men så har det visat sig att det går jättebra!
Vilka procedurer och behandlingar är det då som fungerar i hemmet?
Josefin Westberg, sjuksköterska: Det beror helt på patienten och förutsättningarna. Hela projektet går ut på att underlätta för barnet, att låta barnet vara i sin trygga miljö hemma. Därför kan vi aldrig göra något som är för smärtsamt för barnet, då är det bättre att göra det på sjukhuset, hemmet ska alltid vara den trygga platsen. Men vi har alltid fått barnen att medverka vid en behandling eller procedur, trots att det kanske är noterat i journalen att barnet till exempel starkt ogillar provtagning, blodtryck eller olika kontroller.
Maria: Vi kan närma oss barnet snabbare än på sjukhus. Hemma hos barnet är det vi som är gäster. Det är barnet som får visa oss var vi kan sitta och så vidare. Det är på familjens villkor, syskon och husdjur kan vara med, det skapar trygghet. Barnet sover och äter bättre hemma. Barnet kan också upprätthålla sitt sociala sammanhang lättare hemifrån än på sjukhuset.

Josefin: Ett exempel är en patient som hade upprepade behandlingar på sjukhuset under ett och ett halvt år, i samband med infusionen blev han alltid illamående och behövde medicin mot detta. När vi började träffa barnet hemma istället blev han inte illamående då droppet gick, det visade sig vara sjukhusmiljön som fick honom att må illa. Vi kunde också utföra behandlingen efter skoltid. Frånvaron i skolan minskade markant och föräldrarna slapp täta VAB-dagar. Vårt arbete är verkligen en vinst för både barnet, familjen och samhället.
Maria: Vi har också haft möjlighet att ha med kurator, psykolog och lekterapeut ut på enstaka besök. Det har varit värdefullt för familjerna.
Är det något särskilt som ni överraskats av under första året?
Josefin: Kanske att alla föräldrar är så positiva till att vi kommer hem till dem! Oavsett om vi kan utföra alla barnets planerade behandlingar eller bara en av dem, det verkar inte spela någon roll. Om vi bara har möjlighet att utföra en av sjutton behandlingar så är de ändå glada över att de slipper ett besök på sjukhuset.
Vad finns det för utmaningar framöver?
Maria: Vi jobbar ju inte 24-7 nu, och det ser vi som en utveckling för framtiden, att kunna åka fler timmar över dygnet.
Sjukhusansluten barnsjukvård i hemmet
Sjukhusansluten barnsjukvård i hemmet är ett pilotprojekt som ligger inom det regionala barnuppdraget, Västra Götalandsregionens utvecklingsplan för barn och ungas hälso- och sjukvård där vården ska se till alla barn och ungdomars bästa möjliga hälsa och utveckling.
Sedan 1 september 2022 har teamet, bestående av två sjuksköterskor och en undersköterska/barnsköterska, gjort 1 000 besök. Utöver onkologi, medicin och kirurgi har de utökat med neurologpatienter och hjärtpatienter. Snart kommer psykiatri-kompetens att läggas till teamet och då får även BUP-patienter möjlighet till viss specialistsjukvård i hemmet.
Planen är att projekt Sjukhusansluten barnsjukvård i hemmet integreras i den ordinarie vården vid årsskiftet.