21 maj, 2024

Seminariedag om Sahlgrenska Life

Förberedelserna för Sahlgrenska Life pågår för fullt, även om det just nu mest ser ut som rivningsarbete. Den 5 juni arrangeras ett halvdagsseminarium med fokus på vad projektet kommer att innebära för patienter och medborgare i Västra Götaland.

Den 5 juni arrangeras ett halvdagsseminarium mellan kl 9.30 - 12.30 om Sahlgrenska Life. Seminariet kan följas på plats i Sahlgrens aula eller online.

– Under den här seminariedagen får vi fördjupad kunskap om vad Sahlgrenska Life kommer innebära för patienter och den framtida sjukvården, forskningen och utvecklingen, säger Peter Gjertsson, områdeschef för område 4 som har varit med och planerat dagen.

Programmet vänder sig i första hand till regionens politiker med ansvar för hälso- och sjukvård och regional utveckling. Men även medarbetare inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin är välkomna.

Peter Gjertsson, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

– Det blir en helhetsbild om vad Sahlgrenska Life kommer betyda för den samlade sjukvården i hela regionen. Just nu ser vi mest störningar på grund av byggarbete, men det är viktigt att påminna om vad arbetet kommer att resultera i, säger Peter Gjertsson.

Under seminariedagen blir det presentationer och samtal om Sahlgrenska Life ur flera olika perspektiv. Fastighet, stöd och service inom VGR kommer att ge en nulägesbeskrivning. Medarbetare från Sahlgrenska Universitetssjukhuset kommer att prata om de regionala vinsterna för vården som projektet innebär, hur forskningen kommer stärkas och de direkta nyttorna för patienterna i Västra Götalandsregionen och i Sverige.

På programmet står också ett panelsamtal om hur vård, forskning och näringsliv kan samverka. I det samtalet medverkar representanter från bland annat Göteborgs Universitet, Business Region Göteborg och AstraZeneca.

– Sahlgrenska Life är en del av ett större sammanhang, och det handlar om hur sjukvård, akademi och näringsliv samverkan för att patienterna ska få rätt vård i rätt tid med hög tillgänglighet, säger Peter Gjertsson.

Life science-kluster skapar innovation och konkurrenskraft

Matti Ahlqvist, Site Executive Director för AstraZenecas forsknings- och utvecklingsanläggning i Mölndal, ser fram emot att få välkomna Sahlgrenska Life till life science-klustret i Göteborg.

– Vårt starka och innovativa life science-kluster i Göteborg skapar innovation och konkurrenskraft, vilket gynnar både samhället i stort och den enskilde patienten. Vi ser verkligen fram emot den ökade öppenhet och det ökade fokus på forskning och innovation inom vården som Sahlgrenska Life kommer att hjälpa till att skapa, säger han.

Boubou Hallberg, sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset säger att Sahlgrenska Life är en viktig del för att uppnå målet att bli Europas ledande universitetssjukhus till 2032.

– Sahlgrenska Life är en viktig satsning för att förbättra vården för patienterna med hjälp av ny forskning och medicinsk utveckling. Det bidrar också till att Sahlgrenska Universitetssjukhuset ska vara en självklar partner inom life science för akademi, näringsliv och andra samhällsfunktioner. Dagens forskning bygger morgondagens hälso- och sjukvård, säger Boubou Hallberg.

Seminariedag om Sahlgrenska Life

Seminariedagen kommer belysa vad Sahlgrenska Life kommer innebära för patienter och den framtida sjukvården, forskningen och utvecklingen. Det kommer också finnas möjlighet att ställa frågor om projektet och innehållet.

Seminariet vänder sig i första hand till politiker inom Västra Götalandsregionen, men är också öppet för medarbetare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska Akademin.

Tid och plats:
Onsdag 5/6 klockan 09:30 – 12.30
Sahlgrens aula, huvudbyggnaden, Sahlgrenska sjukhuset.

Det går också att följa seminariet online:

Länk till sändningen av seminariet (startar 9.30 den 5/6)

Läs mer och anmäl dig i regionkalendern

Seminariedagens program

9.30 – 10.15 Sahlgrenska Life – närmare framtida behandlingsmetoder  

  • Visionen med Sahlgrenska Life , Håkan Sandahl, regiondirektör VGR, Max Petzold, professor, vicerektor Göteborgs universitet
  • Var är vi nu – en nulägesbeskrivning av Sahlgrenska Life och plan framåt, ur ett fastighetsutvecklingsperspektiv, Jonas Nordin och Peter Gustavsson, områdeschefer inom fastighetsförvaltningen i VGR
  • Hur bidrar Sahlgrenska Life till målet att bli Europas ledande universitetssjukhus? Boubou Hallberg, sjukhusdirektör Sahlgrenska Universitetssjukhuset

10.15 – 11.00 Möjligheterna med Sahlgrenska Life
Hur Sahlgrenska Life kan bidra till ökad translationell forskning, utveckling av precisionsmedicin och ATMP samt stärka regionens roll inom life science.

  • Precisionsmedicin går framåt i nya miljöer, Charlotta Ljungman, överläkare, föreståndare Centrum för precisionsmedicin
  • Så stärks ATMP med Sahlgrenska Life, Jan Holgersson, professor, vicedekan Göteborgs universitet
  • Näringslivets syn på Sahlgrenska Life, Anders Persson, phd, Head of Ecosystem Strategy & Projects, AstraZeneca

11.00 – 11.45 Samverkan mellan vård, forskning och näringsliv i Sahlgrenska Life
Panelsamtal om Sahlgrenska Life som möjliggörare för tätare samverkan inom life science-sektorn i Västsverige.

Medverkande: Jenny Almkvist, regionutvecklare VGR, Jeanette Tuval, Head of innovation, Karolinska Universitetssjukhuset Region Stockholm, Matti Ahlqvist, platschef AstraZeneca, Jan Holgersson, professor, vicedekan Göteborgs universitet, Patrik Andersson, VD Business Region Göteborg, Boubou Hallberg, sjukhusdirektör Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Moderator: Anders Carlberg, strateg VGR.

11.45 – 12.30 Regionala vinster för vården och nyttan för patienterna  

  • Vad finns det för möjligheter för Sahlgrenska Life för vården inom Västra Götalandsregionen? Exempel från olika verksamheter.
  • Möjligheterna med Sahlgrenska Life utifrån Folktandvårdens perspektiv, Ann-Charlotte Sundelin, tandvårdsdirektör
  • Translationella miljöer kopplat till cancervården, Edvard Abel, överläkare, centrumföreståndare för Sahlgrenska Comprehensive Cancer Centre
  • Nyttan för hela regionen med en samlad laboratoriemedicin i Sahlgrenska Life, Peter Gjertsson, docent, områdeschef Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Text: Patrik Centerwall
Publicerad: 21 maj 2024 10:56
Uppdaterad: 03 juni 2024 14:39
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.