10 juni, 2020

Sahlgrenskapodden: tre steg genom covid-vården

Nu släpps tre specialavsnitt av Sahlgrenskapodden där man kan följa tre av de steg som patienten kan ta genom covid-vården.

Covid-19-vården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset har på kort tid utvecklats enormt och många olika enheter och professioner arbetar tillsammans för att ge patienterna bästa möjliga vård utefter behov. Här nedan är tre specialavsnitt av Sahlgrenskapodden där man kan följa tre av de steg som patienten kan ta genom covid-vården: akuten, intensiven och rehab.

#29: Akuten

Det har gått snart tre månader sen coronaepidemin tog fart i Sverige. Inflödet av patienter är fortsatt stort, men nu finns en ny vardag kring viruset. I avsnitt 29 hör du Emma Lukic, läkare och sektionschef på Akuten Östra, om covidpatientens första möte med vården – och om ett symtom som utmärker sig.

#30: Intensiven

Hur mår patienterna som blir allra svårast sjuka i covid-19?
”Intensivvård handlar egentligen om att stötta alla organsystem så mycket som möjligt medan kroppen reder upp den sjukdom den är drabbad av”, säger Karin Löwhagen, överläkare och sektionschef på anestesi- och intensivvårdskliniken i Mölndal och gäst i avsnitt 30 av Sahlgrenskapodden.

#31: Rehab

Återhämtningen efter en svår covidinfektion kan bli lång. Sahlgrenska Universitetssjukhuset är först i landet med ett särskilt rehabteam som ska hjälpa covidpatienterna tillbaka till vardagen. I avsnitt 31 av Sahlgrenskapodden gästar Katharina Stibrant Sunnerhagen, överläkare och professor i rehabiliteringsmedicin inom neurosjukvården och berättar mer om vägen tillbaka efter covid-19.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 10 juni 2020 10:40
Uppdaterad: 27 maj 2021 13:30
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.