7 oktober, 2021

Sahlgrenskaläkare tilldelas Arvid Carlssons Award 2021

Årets vinnare heter Anders Hyltander och är docent och överläkare i kirurgi. Han arbetar i dag strategiskt med bland annat utvecklingen av AI och Life Science. Priset får han för utvecklingen av ett träningsverktyg, där oerfarna kirurger med hjälp av virtual reality kan utveckla sin förmåga i titthålskirurgi.

Arvid Carlsson Award prisar varje år personer som har åstadkommit något viktigt genom att koppla samman vetenskap och innovation med gott entreprenörskap. Årets pristagare Anders Hyltander, docent och överläkare i kirurgi som i dag arbetar strategiskt med bland annat utvecklingen av AI och Life Science, hyllas för utvecklingen av ett träningsverktyg, där oerfarna kirurger med hjälp av virtual reality kan utveckla sin förmåga i titthålskirurgi.

Hur känns det?

– Det känns fantastiskt roligt att det här har uppmärksammats! Priset är ett erkännande av det arbete vi gjort och av den idé som burit oss genom detta; att öka patientsäkerheten och kvaliteten. Oerhört tillfredsställande att kunna göra skillnad just där

Anders Hyltander såg behovet i slutet av 90-talet och grundade tillsammans med två mjukvaruutvecklare det företag som utvecklade träningsverktyget. Företaget är i dag börsnoterat och verkar på en internationell marknad. Arbetet har hela tiden gjorts i nära samarbete med högt renommerade internationella akademiska institutioner för att säkra att allt vilar på vetenskaplig grund.

Anders Hyltander berättar att han fick stort stöd längs vägen, men att det var en annan tid då, där han fick vandra en del i obruten mark.

– Det är en helt annan struktur i dag, vilket är bra.

Efter ett antal år som heltids entreprenör återgick Anders Hyltander till arbetet som kirurg. Men han ser sig fortsatt som lite av båda delarna.

– Jag ser ingen motsättning i det. Ser detta som uttryck för en självklar filosofi; att hela tiden fundera över vad man kan bidra till att förbättra. Det här är ett exempel på att den filosofin fungerar i praktiken.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 07 oktober 2021 11:36
Uppdaterad: 07 oktober 2021 11:36
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.