26 juni, 2024

Sahlgrenskacyklister utmärkte sig i Cykelutmaningen

62 lag från Västra Götalandsregionen, VGR, deltog i årets upplaga av Cykelutmaningen. Två av dem, från Sahlgrenska Universitetssjukhuset, utmärkte sig särskilt genom att placera sig i topp i två olika klasser.

Eva Gustafsson och Linda Wahlström Andersson från Neurosjukvården, samt Faouzi Cherif och Ingvild Nylund från Sterilcentralen.

Cykelutmaningen är en tävling där deltagare från en arbetsplats bildar lag och arbetspendlar med cykel. Alla deltar på egna villkor och oavsett resultat är det nog säkert att säga att alla är vinnare. Plånbok och miljö påverkas positivt förstås – men även den egna hälsan.

Från VGR deltog 62 lag som tillsammans cyklade 40 694 kilometer, det vill säga lite drygt ett varv runt jordklotet.

Mölndal sterilcentralen från Sahlgrenska Universitetssjukhuset, kom på första plats i kategorin Snitt dagar och snitt kilometer/person. Samtliga deltagare i laget cyklade alltså under tävlingens alla dagar. Endast ett annat lag i tävlingen mäktade med den bedriften.

”Cykeln är en vän”

Lagets kapten, Faouzi Cherif, ser på Cykelutmaningen som något roligt att göra med sina kollegor. Men för honom är cykling mer än så.

– Med Cykelutmaningen ville jag pusha mina kollegor att börja cykla. För mig är cykeln som en vän. Den tar mig alltid till rätt plats.

Faouzi beskriver fördelarna han upplever med cykling.

– Att ta bilen till jobbet kostar mig 3000 kronor i månaden. Att cykla är nästan gratis. Och det är bra för mig. Jag mår bra av att cykla, både fysiskt och mentalt.

En av deltagarna i laget cyklade inte tidigare till jobbet. Men under tävlingen cyklade hon, liksom övriga i laget, under tävlingens alla dagar.

– Vi kollegor pratar mer om träning nu. Det är inte bara cykling, utan träning generellt. Det påverkar oss alla positivt, säger Faouzi som kommer fortsätta cykla de dryga två milen fram och tillbaka från hemmet till sterilcentralen i Mölndal.

Från neurokirurgen till Madrid

Hjärngänget, från neurokirurgen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, hamnade på andraplats i kategorin Flest kilometer per person. Laget består av fem medlemmar och totalt under träningsperioden cyklade de 281 mil. Det motsvarar ungefär en sträcka från neurokirurgen till Madrid.

– Det bästa med Cykelutmaningen har varit att vi som team har kämpat tillsammans, säger Eva Gustafsson, specialistsjuksköterska och sektionsledare inom verksamhet Neurosjukvård på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Mölndal sterilcentralen – laget

  • Faouzi Cherif (med på bild)
  • Ingvild Nylund (med på bild)
  • Erik Karlsson
  • Linda Alverå
  • Britta Ericson

Hjärngänget – laget

  • Eva Gustafsson (med på bild)
  • Linda Wahlström Andersson (med på bild)
  • Johan Ljungqvist
  • Martin Thorsson
  • Anna Bergenheim

Text: vgr
Publicerad: 26 juni 2024 10:44
Uppdaterad: 26 juni 2024 10:48
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.