12 juli, 2021

Sahlgrenska Universitetssjukhusets främsta författare

På ett universitetssjukhus produceras vetenskapliga artiklar, avhandlingar och forskningsrapporter dagligen. Men det finns också ett gäng författare som skriver romaner och populärvetenskapliga böcker. Varför inte läsa en kollega i sommar?

Samlade verk

Lydia Sandgren, 2020 (Albert Bonniers förlag)

Pressbild: Emelie Asplund

Augustprisbelönade Lydia Sandgren arbetar som psykolog på Psykiatrimottagning Mölndal. Hennes debutroman Samlade verk beskrivs av förlaget som en ”roman om djup kärlek, mångårig vänskap och konst i spänningsfältet mellan fiktion och sanning. Dessutom är det en storslagen Göteborgsskildring med moderniteten och klassresan som fond.” Boken finns att köpa på alla nätbokhandlar, även som pocket.

Galenskap – en bok om vetenskap

Mikael Landén, 2021 (Natur & Kultur)

Pressbild: Joseph Cunninham

Han är överläkare i psykiatri vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, professor i psykiatri vid Sahlgrenska akademin och dessutom krönikör i Sahlgrenskaliv. Numera är han också författare, till en bok om diagnoser, evidens och vetenskap, och om psykiatrins försök att förstå och lindra lidande. ”Läs, reflektera och skratta i din ensamhet”, skriver Läkartidningens recensent. Boken finns att köpa på flera nätbokhandlar.

Dödlig smitta

Jon Edman Wallér & Anne Filipsson, 2021 (Wallér & Filipsson förlag)

Bild: Linn Wallér

”Hans och Kristin är ett medelålders par som båda jobbar inom vården i ett lagom stort svenskt samhälle. Gradvis blir deras grå vardag alltmer dramatisk när deras patienter och anhöriga drabbas av ett mystiskt sjukdomsutbrott. Efterhand ansamlas tecknen på att smittspridningen är avsiktlig – men av vem, och varför?” På eget förlag ger Jon Edman Wallér, ST-läkare i vårdhygien och mikrobiologi, ut sin första bok. Medförfattare är hans mamma, Anne Filipsson. Jon Edman Wallér arbetar till vardags på Klinisk mikrobiologi på Södra Älvsborgs sjukhus, en verksamhet som numera tillhör Sahlgrenska Universitetssjukhusets organisation. Boken beställs från förlagets hemsida.

Gourmetsyndromet

Pontus Wasling, 2014 (Novellix)

Pressbild: Catharina Fyrberg

2013 debuterade Pontus Wasling, överläkare och docent i neurologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin, med den populärvetenskapliga boken Minnet, fram och tillbaka. Gourmetsyndromet som kom året därpå är något så sommarvänligt som en facknovell, det vill säga en kort populärvetenskaplig text. Den handlar om njutningssamhället vi har skapat. Vad gör njutning med oss, och gör det oss lyckligare? Novellen kan beställas från Novellix.

Dagar utan ljus, nätter utan mörker

David Norlin, 2016 (Weyler förlag)

Pressbild: Sara MacKey

Ett land som påminner om Sverige har utsatts för en kärnvapenattack som haft ihjäl en stor del av befolkningen. Två decennier senare får en atomubåt order om avfärd, och det är ett farligt uppdrag. En av personerna ombord för samtal med en kvinna genom krypterade meddelanden. De har aldrig träffats, men båda är utvalda och för evigt sammanlänkade. David Norlin, som är psykolog på Sahlgrenska Universitetssjukhusets Mottagning för spelberoende och skärmhälsa, har skrivit en postapokalyptisk berättelse där psykologiska och existentiella frågor är i centrum. Boken finns som e-bok hos Bokus.

Närmare

Helena Backlund Wasling, 2019 (Mondial)

Helena Backlund Wasling,

Vi mår bra av beröring och ändå rör vi vid varandra allt mindre. Hur blev det så? Och varför är det så viktigt att vi tar i varandra? I Närmare berättar hjärnforskaren Helena Backlund Wasling varför det är så viktigt att vi kommer närmare. Med konkreta råd och nya insikter visar hon hur du kan förbättra dina sociala relationer och bli lyckligare genom lite mer beröring i ditt liv. Helena Backlund var fram tills alldeles nyligen studierektor på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Nu är hon FOU-chef i primärvården.

Bonustips: böcker som utspelar sig på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

  • Gravid: med livet som insats – Anette Selberg

En självbiografisk bok om att få graviditets- och cancerbesked nästan samtidigt.

  • Dagboken jag aldrig skrev – Jessika Devert

En feelgoodroman om en femtioårskrisande akutläkare på Sahlgrenska sjukhuset.

  • Vägen till Vincent: Berättelsen om en världsunik pojke – Henrietta Westman

Få forskningsprojekt inom Sahlgrenska universitetssjukhuset har fått lika mycket uppmärksamhet som Mats Brännströms livmodertransplantationer. Om honom handlar den här boken. Men främst handlar den om Malin och Claes som är de första i världen som får barn tack vare livmodertransplantation, och om Ewa som väljer att donera sin livmoder.

  • Medicinen, människorna, vården. Hundra år i Göteborg – Gudrun Nyberg

Endokrinologen och professorn Gudrun Nyberg har skrivit många böcker om vårdens historia. Den senaste kom 2017 och handlar om hur Göteborgssjukvården har utvecklats de senaste hundra åren.

Har du fler tips? Mejla redaktionen.su@vgregion.se

Text: Maja Larsson
Publicerad: 12 juli 2021 09:53
Uppdaterad: 12 juli 2021 09:53
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.