30 januari, 2023

Sahlgrenska Universitetssjukhuset står värd för Nordens första Comprehensive Cancer Centre-konferens i Göteborg

Konferensen äger rum på fredag 3 februari och samlar experter från hela Norden och Baltikum i Göteborg. "Vi är stolta att få stå som värd för det första nordiska mötet av det här slaget", säger Edvard Abel, centrumföreståndare för SCCC.

Karin Mellgren talar på konferensen, och Edvard Abel är centrumföreståndare för Sahlgrenska Comprehensive Cancer Centre som fick sin internationella ackreditering förra året.

I samband med att Sahlgrenska Universitetssjukhuset blev ackrediterat som ett Comprehensive Cancer Centre på Organization of European Cancer Institutes (OECI) kongress i Valencia 2022, beslutades att hålla ett första nordiskt CCC-möte i Göteborg i februari 2023.

Syftet med mötet är att diskutera hur samtliga ccc kan samverka inom nätverket med tre tydliga fokusområden: Effektivt utnyttjande av patientdata från register och sjukhus, utveckling av precisionsmedicinska studier inom cancerområdet samt gemensamma ansökningar av EU-anslag.

Medverkar gör bland annat Karin Mellgren, professor vid Göteborgs universitet och barnonkolog på Barncancercentrum, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Jag kommer att berätta om hur Barncancercentrum och övriga verksamhetsområden inom cancerområdet har samarbetat i arbetet med att bilda SCCC. Inom Barnonkologin har vi samarbetat med Norden och övriga Europa sedan väldigt länge. Vi har till exempel gemensamma nordiska behandlingsstudier för barn med leukemi sedan 40 år tillbaka. 

Vad händer inom nya behandlingsformer som cell- och genterapi inom cancervården just nu?

– Det händer mycket inom ATMP-området på både barn och vuxensidan just nu. Nya läkemedel och behandlingsmetoder provas i studier runt om i Sverige och i andra länder.

Vad ser du fram emot på konferensen?

– Det ska bli spännande att höra hur kollegor i andra länder arbetar.

Förutom befintliga CCC:s deltar andra cancercentran från Norge, Finland, Danmark, Estland och Sverige som siktar på ackreditering.

Här hittar du hela agendan för mötet: First Nordic-Baltic Comprehensive Cancer Centers Network meeting – Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Text: Karin Markhede
Publicerad: 30 januari 2023 12:05
Uppdaterad: 01 februari 2023 09:45
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.