2 december, 2024

Samarbete med Singapore – fokus på framtidens vård

Sahlgrenska Universitetssjukhuset tar plats på den globala arenan genom ett nytt partnerskap med Singapore, signerat under ett statsbesök i november. Fokus ligger på att driva framsteg och innovation inom AI, precisionsmedicin och digital omställning. ”De har förutsättningar som liknar våra”, säger Charlotta Ljungman, föreståndare för precisionsmedicinskt centrum som var med i delegationen.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset, med bland annat sjukhusdirektör Boubou Hallberg, fanns representerade under ett statsbesök i Singapore. Foto: Business Sweden/Embassy of Sweden in Singapore

Kung Karl XVI Gustaf. Foto: Business Sweden/Embassy of Sweden in Singapore.

Under statsbesöket medverkade företrädare för näringsliv, från regeringen och inte minst kung Karl XVI Gustaf. Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset var Boubou Hallberg, sjukhusdirektör, Charlotta Ljungman, föreståndare för precisionsmedicinskt centrum och Magnus Kjellberg, föreståndare för kompetenscenter AI med.

– Små länder i olika delar av världen med samma sorts utmaningar kan hitta lösningar tillsammans. Och internationell life science-samverkan som bidrar till att forskningsresultat och nya behandlingar når patienter snabbare hjälper oss att utveckla sjukvården, menar Boubou Hallberg.

Att medarbetarna bidrar i internationella samarbeten och kunskapsutbyten är en viktig del i Sahlgrenska Universitetssjukhusets nya strategi för att bli Europas ledande universitetssjukhus. Genom utbytet utvecklas sjukhusets arbetssätt vilket gynnar patienterna.

Charlotta Ljungman.

– Singapore har förutsättningar som liknar de svenska. Men det finns också skillnader som i den beslutsfattande strukturen och att Singapore är ett litet tätbefolkat land och att regionerna i Sverige är självbestämmande i stor utsträckning, säger Charlotta Ljungman.

Under besöket skrev National University Health System (NUHS) i Singapore och Sahlgrenska Universitetssjukhuset under en avsiktsförklaring om ett strategiskt partnerskap tillsammans med teknikpartners AstraZeneca, Ericsson och Business Sweden för att lansera Global Health Innovation Network (GHIN) som syftar till att driva global hälsoinnovation.

Jämlikhet och digital omställning

I panelsamtalet “Empowering Innovation in Healthcare – How can we Leverage the Potential of Innovation?” diskuterade Boubou Hallberg bland annat tillsammans med Pauline Tay, direktör för National Health Innovation Centre i Singapore om vad Sverige och Singapore kan lära sig av varandra. Boubou Hallberg menade att eftersom jämlikhet är en så integrerad del av det svenska samhället kan Sverige inspirera andra till att jobba med inkluderande innovation.

– Och jag är säker på att Sverige kan lära sig mycket från Singapore kring digital transformation, där vi behöver skynda på utvecklingen av infrastrukturen kring digital hälsa. Sverige kan också lära sig från Singapore om hur innovativa lösningar snabbare implementeras nationellt. 

Regulatoriska sandlådor – en möjlighet att testa nytt

Magnus Kjellberg.

Magnus Kjellberg pratade om reglering kring bland annat AI på Center of Regulatory Excellens på Singapores universitet och konceptet regulatoriska sandlådor som ska införas i EU. Regulatoriska sandlådor är möjligheten att testa nya produkter och tjänster under en begränsad tid och något som man redan har jobbat med i Singapore.

– För mig var det mycket intressant föra ett samtal kring hur de har jobbat med regulatoriska sandlådor för att driva innovation, just för att få inspiration kring hur vi kan använda det i Sverige och EU.

Magnus Kjellberg menar också att Sverige och Singapore ligger väldigt nära i teknisk utveckling, vilket gör det attraktivt för samarbeten. Men också att det finns saker där vi kan lära oss av varandra.

– Singapore är högre rankad i AI-användning, så där kan vi lära oss mycket. Samtidigt är deras universitetssjukhus på gång att starta ett kompetenscenter för AI och var mycket intresserade av att ta del av våra erfarenheter.

Utbyte inom precisionsmedicin

Charlotta Ljungman medverkade i samtal om precisionsmedicin och fick insikt i hur man i Singapore jobbar med forskning och införandet i klinik. Det handlade bland annat om en forskningsstudie där man ska genomföra helgenomsekvensering på ungefär hundratusen personer. Helgenomsekvensering är att sätt att studera hela genuppsättningen och kan bland annat användas för att hitta orsaken till ovanliga genetiska sjukdomar.

– En viktig anledning till att man gör det här är att i motsvarande studier som finns är den asiatiska populationen underrepresenterad. Så det finns ett globalt behov att utjämna den ojämlikheten, säger Charlotta Ljungman.

Charlotta Ljungman berättar också att man i Singapore jobbar tydligt i sin forskning med vilka sjukdomar man vill behandla, vilket märks i arbetet med precisionsmedicin.

– I det kliniska arbetet har man i Singapore prioriterat vissa områden som till exempel ärftliga cancerformer i piloter medan vi i Sverige inte lika tydligt styr vilka områden som vi implementerar först.

Nu ser Magnus Kjellman och Charlotta Ljungman att det finns många möjligheter att gå vidare med samarbeten, inom och utanför avsiktsförklaringen.

I och med samarbetet med Singapore stärker Sahlgrenska Universitetssjukhuset sin internationella roll. Sedan tidigare är det flera medarbetare som bidrar till kunskapsutbyten nationellt och internationellt och sjukhuset erbjuder redan i dag högspecialiserad vård till patienter till de länder som det finns speciella sjukvårdsavtal med.

– Samarbete är vägen framåt, säger Boubou Hallberg. Att dra nytta av forskning och innovation i hela världen stärker global hälso- och sjukvård och därmed också patienterna i Västra Götaland och Sverige, säger Boubou Hallberg

Text: Patrik Centerwall
Publicerad: 02 december 2024 13:27
Uppdaterad: 02 december 2024 13:28
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.