14 juni, 2024

Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Almedalen – sätter fokus på robust universitetssjukvård

Hur ska vi bedriva sjukvård vid höjd beredskap, och vilken roll spelar universitetssjukhusen i en tid av ökad osäkerhet? Det är ämnet för ett seminarium som Sahlgrenska Universitetssjukhuset står värd för vid årets Almedalsvecka. ”Vi är ett ledande universitetssjukhus i Europa, och en av delarna handlar om att ta en aktiv plats i Natointrädet”, säger Boubou Hallberg, sjukhusdirektör.

Cecilia Hahn Berg, strateg, Boubou Hallberg, sjukhusdirektör och Boel Mörck, digitaliseringsdirektör, ingår i Sahlgrenska Universitetssjukhusets delegation i Almedalen 2024.

Seminariet anordnas tillsammans med Dagens Medicin Agenda och kommer att avhandla ett omvärldsläge i förändring samt universitetssjukvårdens särskilda roll i en tid av ökad osäkerhet. Inträdet i Nato ställer nya krav på säkerställandet av robust och hållbar sjukvård i såväl ett normalt inflöde av patienter, som under mer extrema omständigheter.

− Jag tror att Almedalen generellt kommer att handla mycket om säkerhetsläget och omvärlden i år. Vi har precis börjat förstå hur Natomedlemskapet kommer att påverka hälso- och sjukvården. Med det här seminariet vill vi ta ett tydligt grepp om frågan, säger Boubou Hallberg.

Vad kan det betyda för hälso- och sjukvården?

− Det kan handla om hur vi ska utbilda kirurger och bygga lokaler och även samverka med militär och civilsamhället. Det handlar även om samarbete med våra grannländer och Försvarsmedicinskt centrum för att nämna några.

För Boubou Hallberg blir det första besöket i Almedalen i rollen som sjukhusdirektör för Sahlgrenska Universitetssjukhuset. I delegationen finns även Boel Mörck, digitaliseringsdirektör. 

Viktig arena för life science

Dagarna kommer att innebära deltagande i flera programpunkter där Boubou Hallberg förutom sjukvård i höjd beredskap, även kommer att delta i seminarier om innovativa behandlingar och AI inom hälso- och sjukvården. Det är ett ämne som får utrymme på många håll under Almedalsveckan, och där Sahlgrenska Universitetssjukhuset redan har en etablerad verksamhet och stödfunktion genom kompetenscentrum AI.

− Det är såklart en väldigt stor fråga och det pågår snabb teknikutveckling. AI kommer att påverka mycket inom hälso- och sjukvården och är kanske den sektor som det går allra snabbast inom just nu, säger Boubou Hallberg.

Almedalsveckan är också en viktig arena för aktörer inom life science. En sektor som växer snabbt i Västra Götalandsregionen. Sahlgrenska Universitetssjukhuset, vars kliniska forskning rankas som bäst i landet enligt Vetenskapsrådets mätning, har mycket att både erbjuda och hämta menar Boubou Hallberg.

− Både för oss som universitetssjukhus, och hela Sverige, är det väldigt viktigt med livskraftig forskning och life science. Detta är något vi ligger i framkant med och man kan säga att Almedalen är ett sätt att fylla på med tankar, säger han.

Vad är det du kan ta med dig från Almedalen som kan vara till nytta för sjukhuset?

− Det man tar med sig därifrån är ju att fånga upp de trender och samtal som pågår. Förutom att vara med och påverka riktning inom sjukvården genom att göra Sahlgrenska Universitetssjukhuset synligt på en nationell arena, så finns det saker vi kan ta med oss hem i formandet av vår strategi för att kunna fatta beslut som är viktiga för sjukhuset.

Text: Karin Eurenius
Publicerad: 14 juni 2024 09:28
Uppdaterad: 14 juni 2024 09:30
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.