2 september, 2024
Sahlgrenska Universitetssjukhuset fortsätter klättra i AT-rankningen
Sahlgrenska Universitetssjukhuset hamnar på sjunde plats i SYLF:s rankning av AT-utbildningen på sjukhusen i Sverige, och fortsätter därmed att förbättra sitt resultat. Sjukhuset rankas också fortsatt som det bästa universitetssjukhuset att göra AT-tjänst på.
Det visar SYLF:s (Sveriges yngre läkares förening) årliga rankning som släpptes måndag 2 september. Totalt är det 67 sjukhus som är med i rankningen.
Förra året kom Sahlgrenska Universitetssjukhuset på tionde plats i rankningen, så årets resultat är en fortsatt förbättring. I år har betydligt fler AT-läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset svarat på SYLF:s enkät jämfört med förra året, vilket AT-läkarchefer Karolina Larsson och Johan Tengroth menar ger en mer representativ bild.
– Vi har en mycket bra svarsfrekvens och med tanke på sjukhuset storlek är resultatet väldigt glädjande, säger Karolina Larsson.
AT-kansliet genomför årligen också egna medarbetarenkäter. Även den hade en hög svarsfrekvens i år, och även där syntes att det sammanvägda betyget på AT-tjänstgöringen har förbättrats ytterligare.
– Det är och har varit tuffa tider för sjukhuset. AT-läkarna har arbetat i verksamheter där det varit ansträngt ekonomiskt. Trots detta har handledningen och utbildningen av AT-läkarna på klinikerna fungerat väl, och vi gläds åt att se att de är riktigt nöjda även i år, säger Johan Tengroth.
Medarbetarna på AT-kansliet har fortsatt arbetet med att utveckla AT på Sahlgrenska, med fokus på att vara tillgängliga för AT-läkarna och se till att agera snabbt om något inte skulle fungera i den kliniska vardagen. Att vara ett närvarande kansli, helt enkelt.
”Viktigt med en bra start på arbetslivet”
– En grundförutsättning för detta är det goda samarbetet med resten av sjukhuset. Samarbetet med respektive klinik och alla duktiga handledare gör att vi gemensamt kan agera snabbt och kraftfullt, säger Rickard Zeijlon, sjukhusövergripande AT-studierektor.
Karin Ervander, som är sjukhusövergripande AT-studierektor tillsammans med Rickard Zeijlon, lyfter också fram sjukhusets alla studierektorer, som de har ett gott samarbete med och som är väldigt betydelsefulla i standarden på tjänstgöringen.
Att AT-läkarna trivs är av stor betydelse för Sahlgrenska Universitetssjukhuset, eftersom det handlar om framtida medarbetare, men det finns också andra anledningar till att det är så viktigt.
– Undersökningar visar att det är väldigt stressigt för yngre läkare, så det är extra viktigt att de får en bra start på arbetslivet och trivs i den komplexa AT-tjänstgöringen, säger Johan Tengroth.
– Det skapar också ett gott medarbetarskap när de känner att de kan påverka och att de redan nu får bra relationer, säger Karolina Larsson.
Tillgängligheten till AT-kansliet, som tillhör Utbildningsenhet FoUUI, och möjligheterna för AT-läkarna att träffas, är också om något som Sahlgrenska Universitetssjukhusets AT-kansli har jobbat aktivt med i flera år.
– Vi arbetar för att Sahlgrenska universitetssjukhuset ska kännas som det lilla sjukhuset i det stora, säger Johan Tengroth och Karolina Larsson.
AT-rankingen
Sedan år 2000 har Sveriges yngre läkares förening, SYLF, mätt och utvärderat AT:s kvalitet i hela Sverige genom att varje år släppa en rapport och en rankingtabell som redogör för läget, här kan du läsa rapporten för 2024.
Sahlgrenska Universitetssjukhuset har klättrat rejält på rankningen de senaste åren. 2019 låg sjukhuset på plats 57, 2022 på plats 13 och 2023 plats 10. I år hamnar sjukhuset på sjunde plats.
2024 års topp tio:
- Hallands sjukhus Halmstad
- Hallands sjukhus Varberg
- Eksjö Höglandssjukhuset
- Kiruna sjukhus
- Västerviks sjukhus
- NU-sjukvården i Trollhättan och Uddevalla
- Sahlgrenska Universitetssjukhuset
- Ljungby lasarett
- Västmanlands sjukhus Västerås
- Lycksele lasarett
AT-kansliet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset består av:
Johan Tengroth, AT-läkarchef
Karolina Larsson, AT-läkarchef
Rickard Zeijlon, sjukhusövergripande AT-studierektor
Karin Ervander, sjukhusövergripande AT-studierektor
Atefeh Hariri, koordinator
Disa Lyon, administrativ koordinator
Cindy Olofsson, administrativ koordinator