20 september, 2024

Sahlgrenska Universitetssjukhuset donerar avancerad röntgenutrustning till Gambia

En fullt fungerande utrustning för skiktröntgen (CT), som inte längre används på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, skeppas i dagarna till Edward Francis Small Teaching Hospital – Gambias största offentliga sjukhus.  Det blir landets andra CT och kommer att möjliggöra fler avancerade neurokirurgiska operationer.

Magdalena Sobanska, röntgensjuksköterska, utbildar Pascal Gozwell, undersköterska inom intensivvården på Karolinska Universitetssjukhuset.

– Det är en viktig donation. I dagsläget finns bara en enda CT i Gambia och den vi skickar nu är mer avancerad än den som finns, säger Anders Engström, projektledare på Resursplaneringsenheten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Han är medicinteknisk ingenjör och en av många medarbetare som är engagerade i Swedish African Neurosurgery Collaboration (SANC).    

En donation av avancerad medicinteknisk utrustning är dock aldrig komplett utan utbildning. Pascal Gozwell, undersköterska inom intensivvården på Karolinska Universitetssjukhuset, har besökt Sahlgrenska Universitetssjukhuset för att få utbildning och handledning av Magdalena Sobanska, röntgensjuksköterska, och röntgeningenjörerna Johan Fors och Glenn Alfredsson

Lär upp ett team på plats

Pascal Gozwell kommer att tillbringa sex veckor i Gambia med start i december och lära upp ett team på sjukhuset. För att förstärka effekten kommer även ett team från SANC att genomföra en utbildningsinsats på Edward Francis Small Teaching Hospital efter årsskiftet. Teamet består av en medicinteknisk ingenjör, neuro-anestesisjuksköterska, arbetsteurapeut och fysioteurapeut.   

Pascal Gozwell och Anders Engström.

 – Utbildning är viktigt när man skickar avancerad utrustning. Det finns för många exempel på att utrustning skickas i blindo och inte kommer till användning eller hanteras felaktigt, säger Pascal Gozwell.   

 – Den kommer att få stor betydelse och kommer att innebära att fler avancerade neurokirurgiska operationer kommer att möjliggöras.   

Det sistnämnda är viktigt då många skador uppstår i trafiken, som i Gambia domineras av motorcyklar och mopeder. 

Så vad är A och O i utbildningen för att CT:n ska fortsätta bidra till att ge säker vård till patienter i Gambia? 

 – Som med all röntgenutrustning är det av stor vikt att lära sig teknik, metodik och strålsäkerhet. I det här fallet är positionering av patienten på britsen/sängen i förhållande till själva apparaten mycket väsentlig, säger Magdalena Sobanska. 

– Att verkligen följa användarmanual och servicemanual. Och komma ihåg att eftersom CT:n är batteridriven är det viktigt att tänka på att elektriska risker föreligger även när strömsladden är urkopplad. Se till att alla spänningskällor är frånkopplade och säkrade vid service, tillägger Glenn Alfredsson. 

Fakta

Den ideella föreningen Swedish African Neurosurgery Collaboration (SANC) grundades 2018 av bland annat Magnus Tisell, neurokirurg på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Vårdpersonal med olika kompetenser från Sahlgrenska Universitetssjukhuset och andra universitetssjukhus i Sverige deltar i utbildningsinsatser som stöttar utvecklingen av avancerad neurokirurgi i Afrika.
Att mäta och följa upp effekterna av insatserna på den lokala sjukvården är en viktig del.

Nytt för 2024 är att projektet tilldelats medel från Sahlgrenska International Care (SIC), sjukhusets centrum för internationella samarbeten. SIC stöttar olika internationella utvecklingsprojekt som ska bidra till en hållbar utveckling av hälso-och sjukvården, främja global hälsa och Sahlgrenska Universitetssjukhusets ökade internationalisering. 

Kostnaden för transporten av CT:n har gjorts möjlig genom insamlingar som samordnats av Gambianska Föreningen i Sverige.

TEXT: Paulina Sarbinowska

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 20 september 2024 09:44
Uppdaterad: 26 september 2024 09:33
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.