23 juni, 2022

Så vet du om akuten är rätt vårdnivå

Akutmottagningarna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset upplever just nu en ovanligt hög belastning. ”Ungefär hälften av patienterna som söker spontant borde i stället vända sig till primärvården”, säger Anders Jönsson, överläkare i ortopedi på Mölndals sjukhus.

Även om armen eller foten är bruten går det bra att ta reda på det hos sin vårdcentral. Bild: Rebecca Landmér.

Någon har tappat en tung bok på tån. En annan har trampat snett och har ont i foten, och en tredje har slagit i handleden. Gemensamt för alla dessa tre är att de troligtvis inte behöver söka sig till Mölndals akutmottagning, enligt ortopeden Anders Jönsson.

Anders Jönsson, ortoped.

– Vi upplever en väldigt hög belastning just nu, och patienter som inte har akuta tillstånd riskerar att få vänta länge på att få träffa en doktor, säger han.

Den ortopediska sidan av Mölndals akutmottagning ska ta hand om riktigt akuta tillstånd. Det kan handla om personer som brutit lårbenet eller höften, skadat ryggen vid trauma, eller som fått infektioner i skelett eller djupt inne i muskler. Den typen av tillstånd kommer alltid att gå före mindre akuta tillstånd, som stukade fötter eller vrickade handleder.

– Vi har till exempel 1 000 höftfrakturer varje år. Dessa patienter är oftast äldre och sköra, vilket gör att vi måste prioritera dem. Är det inte riktigt akut riskerar man att få vänta på doktorn ganska länge, säger Anders Jönsson.

Men det är väl ganska svårt att som patient veta om foten är stukad eller bruten?

– Absolut, och det kan vara svårt även för oss ortopeder att veta vid en första anblick. Men även om foten skulle vara bruten så ska man ta reda på det med hjälp av primärvården. Man ska gå till sin vårdcentral, eller få ett digitalt möte. Det går jättebra för vårdcentralen att skicka remiss till röntgen, till vår ortopediska mottagning eller till fysioterapeut om det behövs.

Vilka andra patienter skulle kunna vända sig till primärvården?

– Egentligen alla som gått med ett tillstånd under lång tid, till exempel att man har haft ont i axeln i någon vecka. Långvariga besvär ska man inte söka på akuten för, utan även där är vårdcentralen rätt instans. Vid behov kan de skicka remiss till vidare undersökning hos rätt specialist. Men också väldigt många som har skadat handen, foten eller någon annan extremitet kan vända sig till vårdcentralen. Det är sällan så akut att man behöver sitta här på akutmottagningen.

Varför söker folk till akutmottagningen med långvariga besvär, tror du?

– En del patienter tror att akutmottagningen är det enda stället där de kan bli botade och utredda. Andra gör helt rätt och ringer till vårdcentralen, men får inte tid förrän om någon vecka och då vänder de sig hit i stället. Ytterligare en grupp blir rekommenderad att söka akut av sin vårdcentral. Vi vet sedan en tidigare undersökning att hälften av alla som söker till oss spontant inte behöver söka akut, utan skulle få bra hjälp i primärvården.

Vad blir ditt tips till personer som skadar sig i sommar?

– Gå till vårdcentralen först, alternativt ladda ned appen Närhälsan online och börja med ett digitalt vårdbesök hos dem. Det är erfaren vårdpersonal som bemannar den tjänsten, och de kan guida dig vidare. Och tänk på att det inte bara är akutmottagningen som kan erbjuda röntgen och undersökningar, det kan vårdcentralerna boka eller skicka remiss till om det behövs.

Emma Lukic är specialistläkare inom akutsjukvård och internmedicin, och medicinskt ledningsansvarig läkare på ambulansen. Även hon ser ett högt inflöde på akutmottagningarna, och är lite förvånad.

Emma Lukic, specialistläkare inom akutsjukvård och internmedicin, och medicinskt ledningsansvarig läkare på ambulansen.

– Perioden innan midsommar brukar vara en lite lugnare tid. Vi ser att det är mycket infektioner nu, vilket inte är typiskt för sommaren. Sedan har vi förstås alla vanliga småolyckor – både barn och vuxna skadar sig på helt andra sätt sommartid än på vintern.

När behöver man söka akut vård för skador, enligt dig?

– Det är jättesvårt att säga. Plötslig och kraftig smärta är generellt ett dåligt tecken. Men om det skadade området inte är jättesvullet, och om man inte kan se någon tydlig felställning på ett ben eller arm, så skadar det inte att börja i primärvården för att få en första bedömning. Detsamma gäller egentligen sårskador också. Man kan avvakta lite.

Vad ska man göra i väntan på att det går över, eller innan man får en tid på vårdcentralen? 

– I väntan kan man alltid testa smärtlindring. Två Alvedon och en Ipren är rådet om man är vuxen.

Varför är det viktigt att patienterna hamnar rätt?  

– Dels för att man kanske kommer få vänta väldigt länge om man kommer till akuten. Sen är det också bättre att söka på rätt ställe för då får man rätt kompetens. De långvariga besvären är allmänläkarnas specialitet att utreda, inte akutläkarnas. Söker du på akuten får du faktiskt inte nödvändigtvis rätt kompetens. 

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 23 juni 2022 07:27
Uppdaterad: 23 juni 2022 08:05
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.