27 september, 2024
Så minskade avdelningen matsvinnet: ”Handlar om miljö och ekonomi”
Den 29 september varje år infaller FN:s Internationella matsvinnsdag. På Sahlgrenska Universitetssjukhuset har matsvinnet uppmärksammats extra det senaste året genom Matsvinnsprojektet.
"För oss var det bra att få diskutera frågan om matsvinn", säger Ylva Drape Carlström. Här med kollegan Gunilla Kjell.
Matsvinnsprojektet är ett samarbete mellan miljöavdelningen, område måltider, dietistmottagningen klinisk nutrition och ekonomiavdelningen.
– Det konkreta arbetet som ger effekt för matsvinnet genomförs däremot på vårdavdelningarna, säger Ramona Kiilsgaard, miljösamordnare på Miljöavdelningen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Projektet har under det senaste året besökt 35 avdelningar på sjukhuset, för att tillsammans ta fram förslag på åtgärder som passar respektive avdelning. En åtgärd som passar många avdelningar och som ger bra effekt är att bara beställa mat till de patienter som är på plats och ska äta.
Till patienter som äter normalkost, och där det är osäkert om de kommer vara på avdelningen när måltiden serveras, kan i stället kylda rätter erbjudas.
– De avdelningar som jobbar så är bra på att ”svinnvestera”, det vill säga bara köpa mat som man vet kommer gå åt, berättar Ramona Kiilsgaard.
Markant minskning av matsvinnet
På avdelning 68 Gynekologi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, arbetar Ylva Drape Carlström som vårdenhetschef.
– För oss var det bra att få diskutera frågan om matsvinn. Det var viktigt för oss att förstå varför vi ska arbeta med det; att det handlar om miljön och ekonomin. Och det var viktigt att få ut information till hela personalgruppen. Vi bestämde oss för att börja beställa kylda rätter till de patienter som ska på operation och att inte beställa extra portioner varm mat, bara för säkerhets skull, berättar hon.
Kylda rätter är lika näringsriktiga och välsmakande som varm mat. Den stora skillnaden är att kylda rätter behöver värmas upp, men kan däremot serveras när som helst.
Tack vare förändringarna har avdelningens matsvinn minskat tydligt det senaste året. Hösten 2022 skickades 18 procent av brickorna tillbaka till köket utan att de serverats. Hösten 2023 skickades åtta procent tillbaka och i februari 2024 var matsvinnet endast fyra procent.
Målet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset är sju procent.