8 augusti, 2024

Så är det att jobba på sjukhuset under sommaren

Färre vårdplatser och kollegor på plats, men också glada skratt och teamkänsla. Här berättar några medarbetare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset om att jobba i sommar.

Vad är speciellt med att jobba under sommaren?

Helena Jungerby Larsson är pedagog och sektionsledare på Lekterapi och bibliotek på Drottning Silvias barnsjukhus:

– Vi är färre som arbetar på sommaren och vi blir en tight grupp där vi hjälps åt med alla uppgifter. Alla besöker mottagningar och avdelningar som de vanligtvis inte är på, och på så vis lär de känna andra delar av sjukhuset.

– Under sommaren är familjerna extra besvikna över att vara på sjukhuset då drömmar om en härlig sommar gått i kras. Vi gör vårt bästa för att fylla på med positiva minnen i en svår situation genom att, som vanligt, erbjuda aktiviteter på lekterapin varje dag. För de som inte kan komma ned till oss erbjuds något på vårdrummet. Just nu har vi hav- och badtema.

Vad är speciellt med att jobba under sommaren?

Antonia Breyne är specialistläkare inom akutsjukvård på Sahlgrenska sjukhuset:

– Stämningen här är annorlunda på sommaren. Lugnare och mer teamkänsla.

– Det finns färre vårdplatser på grund av semestrar och sommarneddragningar på avdelningarna. Eftersom många patienter då blir kvar på akuten i väntan på vårdplats är det svårare att ge rättvis vård.

– God stämning i personalgruppen gör att vi samarbetar ännu bättre och tröstar varandra när behovet finns. Det har jag lagt märke till extra mycket nu när vi varit lite mindre bemanning.

Vad är speciellt med att jobba under sommaren?

Magdalena är specialistsjuksköterska i psykiatri inom rättspsykiatrin på Rågården:

– Bemanningen minskar och vi får vara mer flexibla vid bokningar av patientbesök.  Men hittills har det inte varit några problem.

– En utmaning för oss är att många av våra patienter försämras i sitt psykiska mående och behöver läggas in. Platsläget har varit och är ansträngt i slutenvården men behöver en patient läggas in så måste vi helt enkelt lösa det.

– Det är alltid roligt när man hör att det går bra för patienter som tidigare mått väldigt dåligt. När patienten får rätt stöd och insatser som gör att de lyckas klara sig bra ute i samhället. Det finns en hel del solskenshistorier som man blir glad av.

Hur får du sommarkänsla på jobbet?

Andreas Odham studerar till läkare och arbetar på Ge Blod för andra sommaren i rad:

– Jag fylls av mer sommarkänsla än vanligt under sommarjobbet på Ge Blod. Man möter människor som har rest till alla möjliga platser med en mängd av upplevelser. Att jobba inomhus en regnig sommardag är heller aldrig fel.

Blodgivningen är unik då alla besökare är relativt friska, men jag möter också dem som har åkommor eller varit ute och rest som gör att jag verkligen får tänka till. Att jag som student kan få bidra till vården och samtidigt utöka min kompetens är en otrolig ”win-win”-situation.

Vad är speciellt med att jobba under sommaren?

Caroline Heldtander är ambulanssjuksköterska:

– Allt dras till sin spets. Under terminerna är vi redan minimibemannade så när en tredjedel är på semester och många är föräldralediga så blir det ganska tajt. I år är det lite mer utmanande då vi inte kunnat anställa lika många sommarvikarier som vanligt på grund av det ekonomiska läget.

Sommaren innebär också att vi möter fler vikarier och nyexaminerade när vi är ute på jobb. Man ska få lov att vara ny och osäker – det är vi alla någon gång – men det innebär också att uppgifter tar längre tid. Vi har jätteduktiga och fina sjuksköterskestudenter från termin 5 som sommarjobbar hos oss och det är en avlastning. Men vi är färre larmenheter som kör så det kan bli ganska så fullt upp med larm.

– En utmaning för oss under sommaren är att semesterfestandet ökar samt att festivaler, idrottsevenemang och liknande event gör att det rör sig mer människor i stadskärnan. Vägbyggen, tunnelstängningar och avstängda vägar utgör också en utmaning.

Sommarneddragna vårdinrättningar skapar ett ökat tryck på den prehospitala och intrahospitala sjukvården. Färre resurser inom primärvården och den kommunala omsorgen leder till färre vårdmöjligheter och man söker sig då till akutsjukvården för att få basal hjälp.

Vad är speciellt med att jobba under sommaren?

Göran Friberg är vårdplatskoordinator på Mölndals sjukhus:

–  Det är många nya kollegor eftersom ordinarie personal ersätts med sommarvikarier. En utmaning är att försöka hinna få lite sol på den egna lediga tiden före och efter semester.

– En annan utmaning för mig som vårdplatskoordinator är det minskade antalet vårdplatser som gör arbetet lite knepigare. Men trots problem med bemanning och vårdplatser lyckas vi klara en sommar till inom vården.

Text: Therese Oskarsson
Publicerad: 08 augusti 2024 10:26
Uppdaterad: 08 augusti 2024 10:26
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.