11 februari, 2022

Ruth, 94, donerar två miljoner till glädje för sjuka barn

Under måndagen tog Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barnsjukhus emot en stor donation från privatpersonen Ruth Arkby. ”Knappast kan man ge pengar till något bättre”, säger 94-åringen.

Lisa Tisell och Palle Stenberg, verksamhetsansvarig respektive ordförande för Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barnsjukhus, tog emot checken på 2 000 000 kronor av Ruth Arkby under måndagen. Bilder: Ines Sebalj.

– Det är en fantastisk gåva, som kommer komma väl till användning, säger Lisa Tisell, verksamhetsansvarig på Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barnsjukhus.

Ruth Arkby.

Stiftelsen har funnits i tjugo år och dess uppdrag är att skapa glädje för de barn och familjer som vårdas på Drottning Silvias barnsjukhus. Det kan till exempel handla om att anordna aktiviteter och skapa fina miljöer på och kring sjukhuset. Under de senaste åren har stiftelsen bland annat bekostat stickpresenter, clowner, musikpedagog som arbetar i musikstudion på Lekterapin, lekfulla vårdrum på barnakuten, lekplatser och syskonstödjare.

– Men under pandemin har vi fått ställa in många aktiviteter, och vi har också fått ställa in insamlingseventen vi brukar ha. Ruths gåva är därför väldigt välkommen, säger Lisa Tisell.

Ruth Arkby är änka sedan 60 år tillbaka. Nyligen dog hennes lillebror. Varken han eller Ruth hade några barn.

– Vi hade pratat om det, min bror och jag, att skänka vårt sammanlagda överskott till välgörande ändamål. Knappast kan man ge det till någon bättre än till barnen på sjukhuset, säger Ruth.

Under onsdagen skedde själva överlämningen på äldreboendet i Västra Frölunda där Ruth bor. Insamlingsstiftelsen bjöd hela avdelningen på tårta som tack.

Överlämningen av checken ägde rum på Ruth Arkbys omsorgsboende.

Läs mer om Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barnsjukhus på barnsjukhuset.nu.

Text: Maja Larsson
Publicerad: 11 februari 2022 08:30
Uppdaterad: 11 februari 2022 08:37
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.