30 maj, 2024
Rökfritt sjukhusområde 10 år
Som första universitetssjukhus i landet införde Sahlgrenska Universitetssjukhuset rökfritt sjukhusområde för tio år sedan. Förbudet handlar om att alla har rätt till en rökfri omgivning. Men hur följer sjukhuset upp förbudet och var är vi om ytterligare tio år?
![](https://sahlgrenskaliv.se/wp-content/uploads/2024/05/Rokfritt-sjukhus-skylt-1024x683.jpg)
"Ett universitetssjukhus som inte också har hälsofrämjande och förebyggande fokus kan aldrig bli Europas ledande", säger förste chefläkare Helena Gustafsson.
Helena Gustafsson, chefläkare, varför är vi ett rökfritt sjukhus?
![](https://sahlgrenskaliv.se/wp-content/uploads/2024/05/helena-gustafsson-1024x671-1-300x197.png)
– Ett universitetssjukhus som inte också har hälsofrämjande och förebyggande fokus kan aldrig bli Europas ledande. Vi känner till riskerna med tobaksrök och att goda behandlingsresultat motverkas av rökning för de flesta sjukdomstillstånd. Jag tror att trovärdigheten i informationen om rökningens skadliga effekter ökar om sjukhusets policy tydligt vill förhindra att patienter, medarbetare och besökare ofrivilligt utsätts för tobaksrök.
Nu har vi haft rökfritt sjukhus i tio år. Vad är dina reflektioner kring det?
– Det borde varit 30 år, det kändes redan då konstigt att rasterna på kliniken tillbringades i rökrummet. Ändå var Sahlgrenska Universitetssjukhuset vad jag förstår tidigt ute, så jag tycker vi ska vara stolta. Nu har samhället i stort kommit i kapp och i dag reagerar man till och med på tobaksrök utomhus på stan.
Var är vi om ytterligare tio år?
– Jag tror att begreppet egenvård då är en helt integrerad del av vården, med god draghjälp av den digitala tekniken. Jag tror också att hälsoekonomiska skäl har tvingat fram ännu mer fokus på hälsofrämjande och förebyggande insatser. Dessutom ökar kunskapen snabbt om hur arv, miljö och livsstil påverkar både risk att insjukna och hur vi svarar på olika behandlingar. Vi kommer att förstå helt nya samband om tio år och förhoppningsvis ha ännu vassare verktyg än ”Rökfritt sjukhus” på plats för att stötta våra patienter och medarbetare att uppnå bättre hälsa.
Annica Ravn-Fischer, överläkare kardiologi, hur viktigt är det med tobaksprevention för hälsan?
![](https://sahlgrenskaliv.se/wp-content/uploads/2024/05/Annica-Ravn-Fischer_D5A1308-200x300.jpg)
– Tobak kommer från tobaksplantans torkade blad. I tobaken finns ämnet nikotin som fungerar som ett gift för hjärnan och är kraftigt beroendeframkallande. Tobak konsumeras vanligtvis genom rökning eller snusning. Numera finns även tobaksfria nikotinprodukter, till exempel vitt snus, e-cigaretter och vattenpipa. Det vita snuset är ibland mycket nikotinstarkt och kan innehålla upp till fyra gånger så mycket nikotin som brunt snus.
Tobak/nikotin ökar risken för att drabbas av ett flertal sjukdomar, exempelvis lungsjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och olika typer av cancersjukdomar. Utöver detta riskerar du att drabbas av försämrat immunförsvar med ökad risk för infektioner. Nikotinet är kärlsammandragande och leder till ökat blodtryck och högre puls.
I enkätstudie uppger 29 % av svenskar att de använt någon tobaks- eller nikotinprodukt de senaste 30 dagarna.
Vilka är kardiologens bästa tips för att få patienterna att sluta röka?
– Ha en dialog med patienten kring vikten av hälsosamma levnadsvanor. Pekpinnar och skrämselpropaganda hjälper sällan, fokusera i stället på att stötta och vägleda patienten. Se hela individen, ge individanpassade råd och koppla informationen till personens aktuella hälsoläge. Erbjud kontakt med tobaksavvänjare inom primärvården, Hälsocoach Online eller Sluta-röka-linjen. Det finns även stöd att få via Tobakspreventiv mottagning på sjukhuset.
Ebba Linderoth, processledare Hälsofrämjande sjukhus, hur följer vi upp rökförbudet på sjukhuset?
![](https://sahlgrenskaliv.se/wp-content/uploads/2024/05/Ebba-Linderoth_14A1620-200x300.jpg)
– På frågan om hur sjukhuset kontrollerar att ingen röker på sjukhusområdet, så är svaret att det är chefernas ansvar att medarbetare känner till och följer de riktlinjer och rutiner som finns. För sjukhusets patienter och besökare är det viktigt att de är informerade enligt sjukhusgemensamma rutiner.
Arbetsgrupp Hälsofrämjande sjukhus följer upp rökförbudet genom regelbundna utemiljöronder på sjukhustomterna Sahlgrenska, Östra och Mölndal, där vi räknar antalet rökare och ser över hur det ser ut gällande nedskräpning med fimpar. Tidigare genomfördes tätare punktprevalensmätningar men det ser vi inte behov av längre kopplat till vad mätningarna visar.
Vad visar uppföljningarna?
– Uppföljningarna visar att antalet rökare håller sig på en kontant relativt låg nivå. Sen kan det förekomma en hel del rökning strax utanför våra sjukhustomter.
Vilka insatser gör vi för att bli ännu bättre?
– Vi genomför löpande riktade och breda kommunikationsinsatser för att påminna om och tydliggöra vad som gäller. Till exempel har vi gått ut med riktad information till de entreprenörer som vistas hos oss i samband med ombyggnationerna på Sahlgrenska sjukhuset. I kommunikationsinsatserna ingår också att regelbundet stärka upp skyltning efter vad utemiljöronderna visar samt efter inkomna förbättringsförslag eller behov från verksamheterna.
Nu finns uppdaterat material på intranätet om rökfritt sjukhus, bland annat ett APT-material som är tänkt som stöd för chefer om vad som gäller kring förbudet, i enlighet med rutinen Rökfritt sjukhusområde (vgregion.se).
Vi ser att vi i kommunikationen behöver trycka extra på att e-cigaretter omfattas. Att röka eller ”vejpa” e-cigaretter är alltså inte heller tillåtet på våra sjukhustomter. Vidare när det gäller tobaksfria nikotinprodukter så finns i den nyligen uppdaterade rutinen information om nikotinfria patientmöten.
Tips! Har du som medarbetare tips på hur arbetet med rökfritt sjukhusområde kan förbättras?
Skicka gärna in dina förbättringsförslag här, på intranätet.
Fakta: Tobaksanvändning i Sverige 2022
- Daglig rökning: 6–7 % av den vuxna befolkningen
- Daglig snusanvändning: 16 % av den vuxna befolkningen
- Månatlig användning av vitt snus: 8 % av befolkningen
- Månatlig användning av e-cigaretter: 1–2 % av befolkningen
Om man röker 1 paket cigaretter/dag har man:
- 15 gånger högre risk att få lungcancer
- 10 gånger högre risk att få KOL
- 10 gånger högre risk att få matstrupscancer
- 5 gånger högre risk att få hjärtinfarkt före 50