20 oktober, 2025
Restauranger på alla sjukhusområden – en plats för återhämtning och möten
Snart finns restauranger på samtliga tre sjukhustomter, när Gastronomen i veckan öppnar på Sahlgrenska. Restaurangen på Östra sjukhuset, som varit öppen i ett halvår, har blivit en plats där såväl medarbetare, som patienter och besökare kan ta en paus från sjukhusvardagen.
Mohammed Al-Sammarraie och Saoudeh Rasooli (t v) äter ofta på Gastronomen på Östra sjukhuset. Restaurangansvariga Ida Mörk pratar med kollegan Bahadin Amin. Foto: Frida Rydeling, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
– Vi vill att Gastronomen ska vara en plats för återhämtning, både genom maten och miljön, säger restaurangansvarig Ida Mörk.
Hon säger att filosofin bakom maten på restaurangen är densamma som för patientmåltiderna. Maten ska ge energi och bidra till välmående under dagen samtidigt som den går i linje med Västra Götalandsregionens hållbarhetssatsning.
– Det ska vara lätt att göra rätt för hälsan och miljön, säger hon.
Varje dag serveras tre rätter – vegetarisk, dagens eller kockens val – tillsammans med en salladsbuffé, bröd, kaffe och kaka. Allt lagas med säsongsanpassade råvaror och ekologiska varor. Det går också att plocka ihop en egen sallad och komplettera med proteinkällor som lax, tofu eller räkor.
– Fiskrätterna, som är MSC-märkta, är ofta mest populära. Det är kanske inte något man lagar hemma så ofta och därför känns det extra uppskattat hos våra gäster, säger Ida Mörk.
Ta med dagens rätt för 60 kronor

För att minska matsvinnet säljs mellan 13.30 och 14 varje dag även matlådor för 60 kronor, gjorda på mat som blivit över. De som testat konceptet kommer ofta tillbaka.
– Det är många som jobbar kväll eller vill ha god mat att äta på jobbet eller att ta med hem. Det känns bra att maten kommer till nytta i stället för att gå till spillo, säger Ida Mörk.
På restaurangen kan man även ta med sin egen mat, värma och äta på plats. Många uppskattar att kunna sitta tillsammans med kollegor oavsett om man köper lunch eller har egen mat med sig. Det är särskilt populärt bland studenter, och har gjort Gastronomen till en naturlig samlingsplats.
Populär mötesplats för kollegor
Vid ett av borden sitter BT-läkarna Mohammed Al-Sammarraie och Roman Gutema, tillsammans med undersköterskan Saoudeh Rasooli.
– Vi går hit nästan varje dag. Det är god mat och ett bra tillfälle att slappna av en stund tillsammans, säger Mohammed Al Sammarraie.
– Jag gillar variationen i menyn och salladsbuffén är alltid fräsch. Det känns som en liten paus mitt i dagen, fyller Roman Gutema i.
Vid ett annat bord sitter vårdenhetscheferna Ann-Louise Gustafsson, Elin Öfverberg och Lina Collvik från Barncancercentrum.

– Vi brukar äta här tillsammans varje onsdag. Det har blivit en bra rutin där vi hinner prata igenom gemensamma frågor samtidigt som vi får en paus från avdelningen, säger Ann-Louise Gustafsson.
Elin Öfverberg håller med:
– Det är toppen att kunna ta med egen matlåda och ändå sitta här. Miljön är lugn och det känns som att man får andas ut en stund.
– Och så är det väldigt god mat. Att byta miljö och ses över en lunch gör verkligen skillnad för både samarbetet och orken resten av dagen, fyller Lina Collvik i.
Text: Frida Rydeling och Mira Olsson
Nya Gastronomen på Sahlgrenska sjukhuset
Onsdagen den 22 oktober klockan 11 öppnar Gastronomen på Sahlgrenska sjukhuset efter renovering.
Därefter finns restaurang på alla Sahlgrenskas sjukhustomter: