16 januari, 2024
Rekordår för antalet transplantationer på Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Sahlgrenska Universitetssjukhuset har fått ett nytt rekord i antalet utförda transplantationer. Under förra året fick 376 patienter ett eller flera nya organ på sjukhuset. Sett till enskilda organ har det även varit ett rekordår när det gäller antalet lungtransplantationer.
Niclas Kvarnström, kirurg och verksamhetschef Transplantationscentrum, Sahlgrenska Universitetssjukhuset Fotograf/Källa: Johanna Ewald St Michaels, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
– Varje ingrepp är skillnaden mellan liv och död och ökningen har varit möjlig tack vare en välfungerande donationsverksamhet som gör det möjligt för oss att identifiera donatorer till patienter som behöver livsavgörande transplantationer, säger Göran Dellgren, professor och universitetsöverläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
I hela landet transplanterades under förra året totalt 906 organ varav 806 kom från en avliden donator. 385 av dessa organ transplanterades på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
– Sjukhusets medarbetare arbetar dygnets alla timmar och årets alla dagar för att möjliggöra både donation och transplantation, säger Niclas Kvarnström, verksamhetschef för Transplantationscentrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
En yrkesgrupp på sjukhuset som särskilt märkt av ökningen är sjukhusets transplantationskoordinatorer.
– Vi är med i de flesta donationsprocesser i Sverige eftersom vi transplanterar alla organ här på Sahlgrenska. Vi har haft en hög arbetsbelastning men det är fantastiskt att det varit så många donatorer i Sverige vilket genererat nytt rekord i antal transplantationer, säger Petra Vestlund, transplantationskoordinator på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Bakom det ökade antalet transplantationer är det ökade antalet donatorer under förra året. 2022 kom en ny lagstiftning som har gjort det lättare för vårdens medarbetare att tolka och kommunicera kring donation. Ett par år tidigare infördes också DCD som möjliggjorde donation efter cirkulationsstillestånd som alternativ väg till donation jämte DBD som innebär donation efter primär hjärnskada. Förra året öppnade också ett regionalt donationscentrum med beredskap dygnet runt för att möjliggöra fler organdonationer i regionen. Sammantaget har dessa förändringar nu alltså resulterat i ett rekordår när det gäller antalet transplantationer.
– Arbetet med att möjliggöra donation med fler donatorer och organ är fortsatt viktigt. Vi bidrar genom utbildning av enheter som är inblandade i donationsprocessen och vi arbetar med nya metoder för organpreservation genom forskning och kliniskt arbete, säger Niclas Kvarnström.
Transplantationer 2023
På Sahlgrenska Universitetssjukhuset finns Nordens enda kompletta organtransplantationsverksamhet och Sveriges största transplantationsenhet. Här utförs transplantationer av alla typer av organ; hjärta, lunga, lever, njure, bukspottkörtel och tarm. Thoraxverksamheten bedriver hjärt- och lungkirurgi för hela Västra Götalandsregionen vilket omfattar all thoraxkirurgisk behandling inklusive hjärt-lungtransplantation.
Under 2023 transplanterades totalt 906 organ i hela landet varav 806 organ kom från en avliden donator.
På Sahlgrenska Universitetssjukhuset utfördes 376 transplantationer av totalt 385 organ förra året. 357 organ kom från en avliden donator. Vid åtta tillfällen transplanterades fler än ett organ samtidigt.
Fördelat på respektive organ har under året 65 lungor, 31 hjärtan, 155 njurar från avliden donator och 27 njurar från levande donator, 101 levrar, 3 pankreas och 2 tarmar transplanterats på sjukhuset.
Ingen transplantation utan donation
Sedan förra året finns ett regionalt donationscentrum där donationsspecialiserade sjuksköterskor (DOSS) har beredskap dygnet runt för att åka ut och stötta intensivvårdsavdelningar runtom i regionen och på så sätt möjliggöra fler donationer. Centret har också upprättat en Donationslinje som bemannas av donationsspecialiserad läkare som svarar på donationsspecifika medicinska frågor under processen.