23 oktober, 2024
Regional laboratoriemedicin byter system – sänkta kostnader och likvärdig diagnostik
I stället för sjutton olika system byter Regional laboratoriemedicin till ett gemensamt. Något som sänker kostnaderna drastiskt och ger en likvärdig diagnostik i hela Västra Götalandsregionen.

Från cirka 17 olika laboratorieinformationssystem – till ett.
Det nya laboratorieinformationssystemet ska implementeras i samband med införandet av Millennium, den nya vårdinformationsmiljön som ska införas i Västra Götalandsregionen med start på bland annat Regional laboratoriemedicin. Carl Thyberg är projektledare:
– Avtalet innebär att Regional laboratoriemedicin nu kommer att ha ett och samma laboratorieinformationssystem för genetik, immunologi, mikrobiologi, kemi och patologi. Vi går från cirka 17 olika system till ett enda, vilket kommer sänka leverantörskostnaderna med närmare 200 miljoner kronor under avtalstiden. Med ett gemensamt system sänker vi såklart även våra interna kostnader för drift och förvaltning. Dagens problematik med interna så kallade ”skickeprover” och olika LIS på sjukhusen kommer att försvinna. Ett annat exempel är att projekt och andra verksamheter som ständigt behövt anpassa sig till olika system slipper det i fortsättningen. De dolda kostnaderna vi har idag på grund av den fragmenterade miljön är sannolikt väldigt höga.
– Med det sagt är ändå det största värdet att det blir enklare för våra medarbetare att arbeta i ett gemensamt och modernt system över hela regionen – vilket i sin tur är bra för invånarna i regionen eftersom det ökar patientsäkerheten och ger en likvärdig diagnostik i hela regionen.

Hur har ni arbetat?
– Projektet har arbetat med en kravspecifikation och utgått från våra arbetsflöden och rutiner så som vi vill att de ska fungera. Vi har undvikit att titta i dagens system för att se vad det är vi behöver. Vi har så att säga börjat på noll och formulerat kraven från verksamhetens behov snarare än vad som fungerar i dagens LIS. I projektgruppen har det funnits ett team från varje laboratoriedisciplin med experter.
När kommer systemet implementeras?
– Implementeringsarbetet startar nu i höst och kommer att pågå till hösten 2027. De disciplin-gemensamma sakerna kommer att implementeras först, samtidigt som implementering för Klinisk genetik och genomik görs. Det blir den första disciplinen som driftsätts under kvartal 1, 2026. Nästa driftstart görs på hösten 2026 och då kommer Klinisk kemi att gå i drift. Med den driftstarten har projektet en utmanande uppgift att klara av utöver att Klinisk kemi är den största lab-disciplinen, driftstarten ska nämligen göras exakt samtidigt som Millenniums driftstart för ”Västra området” där ju Sahlgrenska Universitetssjukhuset ingår.
Vilka svårigheter har ni stött på?
– Även om det tog 19 månader från projektets start till ett tilldelningsbeslut har tiden varit en utmaning under hela upphandlingen. Det är en stor mängd krav som har definierats och många gånger krockar också projektarbetet med det ordinarie arbetet på labben som flera av projektdeltagarna har fortsatt att utföra under projektets gång. Projektgruppen har dock hanterat detta på ett fantastiskt bra sätt och vi har klarat varje intern deadline vi satte upp för oss själva.
Än så länge så har vi inte träffat på några större svårigheter. Vi vet dock att nu när vi ska in i samma system så kommer det bli utmanande att standardisera allt det som ska vara gemensamt för alla lab-discipliner. Samtidigt är detta något som alla discipliner verkligen vill göra och vi ser fram emot att standardisera olika begrepp, kodverk och arbetsflöden som ska vara likadana oavsett disciplin.
Vad är nästa steg?
– Vi ska fastställa leveransplanen och starta implementeringsarbetet. Det är väldigt roligt att äntligen komma igång med implementeringen, efter nästan två års upphandlingsarbete. Jag vill passa på att tacka hela projektgruppen för det enormt fina arbetet hittills.