23 oktober, 2023

Prisades för bästa poster – forskar om endometrios-relaterad smärta

Josefin Larsson jobbar som specialistsjuksköterska på Östra sjukhuset och doktorerar inom ämnesområdet anestesi och intensivvård. På kongressen Pain in Europe fick hon pris för bästa poster i kategorin smärtsyndrom.

Josefin Larsson, specialistsjuksköterska inom anestesi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, fick pris för sin poster på kongressen Pain in Europe i Budapest. Till vänster Luis Garcia-Larrea, president i European Pain Federation och till höger professor Esther Pogatzki-Zahn, ordförande för Scientific Programme Committee.

Bland 956 postrar var din en av fyra som vann pris på European Pain Federations årliga kongress i Budapest. Hur kändes det?

– Fantastiskt roligt såklart! Det är ett fint betyg på att den forskning vi bedriver är relevant. Det kan också vara en bekräftelse för personer som lever med långvarig endometrios-relaterad smärta att deras upplevelse är av stor betydelse för oss forskare, säger Josefin Larsson som är doktorand i ämnesområdet anestesi och intensivvård och till vardags arbetar som specialistsjuksköterska på Östra sjukhuset i Göteborg.

Endometrios innebär att livmodervävnad växer utanför livmodern och kan orsaka smärta. Varför har du valt att sprida kunskap om just detta?

– Det är en patientgrupp där många lider oerhört och hela livet ofta påverkas av smärtan. Även om medvetenheten kring endometrios har ökat under senare år, både bland vårdpersonal och allmänheten, är behovet av att sprida kunskapen fortfarande stort.

Hur var det att synas och tala i ett så här stort sammanhang?

– På kongressen deltog flera tusen smärtforskare, så det var helt klart nervöst. Den poster som jag presenterade var även en del i en poster-walk där man inför mindre grupper presenterar en sammanfattning av studien på cirka fem minuter och svarar på frågor. Jag hade bra nytta av erfarenheterna från tävlingen Three Minute Thesis som jag var med i på Vetenskapsfestivalen i Göteborg tidigare i år.

Vad tyckte du annars var intressantast på kongressen?

– Temat på årets kongress var ”Personalised Pain Management: The Future Is Now”. Ett jätteviktigt tema som också återspeglades i många föreläsningar. Det var roligt att flera olika hälsoprofessioner var representerade bland föreläsarna, fysioterapeuter, läkare, sjuksköterskor, psykologer och även patientföreträdare. Man får de senaste rönen inom smärtforskning och behandling, men ur många olika perspektiv.

Vad handlar din avhandling om och när räknar du med att disputera?

– Avhandlingsarbetet handlar om långvarig smärta relaterad till endometrios och hur man kan behandla detta genom transkutan elektrisk nervstimulering. Jag är inne på mitt andra år som halvtidsdoktorand och siktar på disputation 2027 eller 2028.

AV: JAKOB LUNDBERG.

Texten publicerades ursprungligen på Institutionen för kliniska vetenskaper, Göteborgs universitet.

Prisad i Budapest: ”Fint betyg på att vår forskning är relevant”

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 23 oktober 2023 17:34
Uppdaterad: 24 oktober 2023 13:36
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.