26 september, 2022

Prestigefylld SK-kurs på sjukhuset i veckan

”Det vanliga och det allvarliga” – det är temat för den SK-kurs i endokrinologi och diabetologi som just nu ges av Göteborgs universitet i nära samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset. 35 ST-läkare från hela landet deltar, men över 100 sökte.

"Målet med veckan är att studenterna ska få kunskap om det vanliga inom endokrinologi och diabetologi, men också veta i vilka lägen de behöver skicka patienten på remiss till specialistvård eller konsultera någon som vet mer", säger kursledaren Dimitrios Chantzichristos. Bilder: Elin Lindström/Sahlgrenska akademin.

– Vi höll en likadan kurs förra året också, men innan dess var det 15 år sedan vår sektion höll en SK-kurs. Jag är väldigt stolt över att vi fick uppdraget, säger Dimitrios Chantzichristos som är överläkare i endokrinologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och kursledare för SK-kursen.

Dimitrios Chantzichristos.

Uppdrag av Socialstyrelsen

SK-kurser är statligt finansierade kurser som läkare kan få gå under sin specialisttjänstgöring. De ges på uppdrag av Socialstyrelsen. Flera universitetssjukhus får lämna anbud, och det som presenterar bäst kursupplägg till bäst pris får anordna kursen. Göteborgs universitet fick alltså uppdraget i år, och ger kursen i tätt samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Vi har tagit förra årets koncept och gjort det ännu lite bättre, med hjälp av den feedback vi fick från det årets studenter. Jag är väldigt nöjd med årets kurs, jag tror de kommer lära sig mycket, säger Dimitrios Chantzichristos.

Livs levande patient

De 35 deltagarna specialiserar sig just nu inom internmedicin eller allmänmedicin. Kursen, som är en vecka lång, inleddes måndagen den 26 september med en föreläsning av typen State of the art där flera professioner från både endokrinologi och diabetologi berättade om sina områden.

– Vi vill visa vilka roliga områden vi jobbar med, och kanske inspirera någon att subspecialisera sig inom något av dem, säger Dimitrios Chantzichristos.

Resten av kursen består av föreläsningar och praktiskt arbete. Studenterna kommer få träna på att diagnosticera patienter – de flesta påhittade, men Dimitrios Chantzichristos har också en överraskning till studenterna.

– Vi kommer ha med en livs levande patient som är nydiagnostiserad med en sjukdom som vi vill att studenterna ska lära sig mer om. Man kan se på dessa patienter att de har sjukdomen, de får ett särpräglat utseende, men långt ifrån alla läkare i primärvården har träffat en patient med den här sjukdomen och vet inte hur en sådan ser ut. De 35 patienterna som går vår kurs kommer förhoppningsvis aldrig missa ett sådant här fall.

Middag för deltagarna

Föreläsarna under veckan är läkare från samtliga sjukhustomter, diabetessjuksköterska, dietist med flera.

– Namnet på kursen – ”Det vanliga och det allvarliga” – säger mycket. Målet med veckan är att studenterna ska få kunskap om det vanliga inom endokrinologi och diabetologi, men också veta i vilka lägen de behöver skicka patienten på remiss till specialistvård eller konsultera någon som vet mer. Sedan vill vi förstås att de ska ha roligt också, till exempel bjuder vi på middag på onsdagen. Det blir en välförtjänt paus, avslutar Dimitrios Chantzichristos.

Text: Maja Larsson. Bild: Elin Lindström, Sahlgrenska akademin

Text: Maja Larsson
Publicerad: 26 september 2022 15:27
Uppdaterad: 26 september 2022 15:27
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.