19 mars, 2024

Prestigefull utmärkelse för sjukhusets ST-läkarutbildning

För andra gången, och som enda sjukhus i Sverige, har Sahlgrenska Universitetssjukhuset fått en prestigefull utmärkelse för sin ST-läkarutbildning.

Peter Dahm, chef för verksamhetsområde Anestesi, Operation, Intensivvård på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Det är ESAIC (European Society of Anaesthesiology an Intensive Care), den europeiska professionsföreningen för anestesi och intensivvård som har ackrediterat Sahlgrenska Universitetssjukhuset till ett ”European Centre for Training of Anaesthesologists”, ett så kallat centre of excellence. Ackrediterade sjukhus fungerar som centrum för spetskompetens inom ST-läkarutbildning och därmed också som referenssjukhus för detta i Europa.

Det är sjukhusen själva som anhåller om ackreditering, och det föregås av en rad förberedelser. När all information som krävs skickats in, kommer tre professorer i anestesi och intensivvård till sjukhuset, varav en kommer från landet där sjukhuset verkar och övriga två från andra europeiska länder. I detta fall kom en från Uppsala, en från Grekland och en från England. Under två dagar intervjuas områdes- och verksamhetsledning, studierektorer, specialister, sjuksköterskor och ST-läkare.
– Inspektionen hos oss skedde i september och i februari fick vi resultatet, säger Peter Dahm, verksamhetschef AnOpIva Sahlgrenska.

Och beskedet var glädjande: för andra gången har Sahlgrenska Universitetssjukhuset beviljats ackreditering och återigen är man ensamma i Sverige om att inneha titeln och som ett av två sjukhus i Norden.

Pandemin satte allt på paus

Varje ackreditering löper i fem år, och den förra gick ut 2018. Att det sedan blivit en paus beror som så mycket annat på pandemin som överskuggade arbetet med en ny ansökan och satte det på paus.

Att sjukhuset nu lyckats ännu en gång tror Peter Dahm beror på flera faktorer: ST-läkarutbildningen är gemensam och hänger samman över alla tre sjukhustomter och alla fem AnOpIVA-verksamheter, en god studierektorstruktur, det kliniska innehållet är brett men har samtidigt spetskompetens och att både arbetsmiljön och handledningen är god. Dessutom borgar en strukturerad och planerad ST-läkarrekrytering för en trygg och säker kompetensförsörjning.

– Just detta att vi kan arbeta över tomtgränser och verksamheterna är något vi ska vara stolta över. Vi har en utbildning som är väl genomtänkt och det bygger mycket på samarbetet mellan våra anestesi- och IVA-verksamheter. Just detta att vi kan arbeta över gränserna mot ett gemensamt mål gör att vi kunnat skapa vad jag tycker är Sveriges bästa ST-läkarutbildning inom Anestesi och Intensivvårdsspecialiteten, säger Peter Dahm.

Heltäckande utbildning över alla tomter

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset roterar ST-läkarna mellan alla tomter, ett logistiskt pussel som inte är helt lätt att lägga – men som i slutändan tack vare våra studierektorer ger ett mycket gott resultat.
– Med tanke på de olika tomternas profiler finns det annars risk att man får väldigt mycket av något och mindre av något annat, till exempel arbetar du på Mölndal är det mycket ortopedi, på Östra kvinnosjukvård och på Sahlgrenska cancer och trauma. Men eftersom vi skapat ett flöde där ST-läkaren går igenom alla tomter och verksamheter har man efter fem år varit på alla våra operations och IVA-enheter. Det ger en heltäckande utbildning på en hög universitetssjukhusnivå. Vi är det enda sjukhuset i Sverige där man får arbeta och utbilda sig inom alla subspecialiteter inom vår disciplin, såsom thorax, neuro, barn och förlossningsvård. Det är vi stolta över!

Vad betyder det att få en ackreditering?
– Det är en oberoende granskning som är ett kvitto på vårt långvariga och gedigna arbete med att skapa en bra ST-läkarutbildning.

Text: Lisa Stevik
Publicerad: 19 mars 2024 15:50
Uppdaterad: 21 mars 2024 10:49
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.