10 november, 2021

Prata sex och kön i SRHR-bussen på måndagar

Varannan måndag, året ut, står SRHR-bussen på Sahlgrenska sjukhuset. Passa på att ta gynekologiskt cellprov, testa dig för könssjukdomar eller prata om sex.

Johanna Ejblom och Sara Holm är redo att ta emot både medarbetare och allmänhet i SRHR-bussen.

Johanna Ejblom visar en femidom, som man kan få gratis i SRHR-bussen.

SRHR står för Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, och det är just vad man sysslar med i SRHR-bussen. Den drivs av Regionhälsan och besöker platser i hela Västra Götalandsregionen. Några måndagar i november och december (se faktaruta längre ned) står den på Sahlgrenska sjukhuset mellan 11 och 15. Drop-in gäller, besöken är gratis, och det finns alltid tid, berättar sjuksköterskan Johanna Ejblom.

– Vi vill vara där människor är. Sahlgrenska sjukhuset är en av Västsveriges största arbetsplatser, och det betyder att det är viktigt att vi är här, säger hon.

I bussen jobbar också barnmorskan Sara Holm. Tillsammans är de redo att hjälpa människor av alla kön, könsidentiteter och åldrar med frågor som rör sex och reproduktion. Till exempel går det att testa sig för könssjukdomar.

– Vi kan testa för alla könssjukdomar och testar utifrån hur personen har haft sex. Vi kan ta prover från penis, slidan, rumpan och munnen, säger Johanna Ejblom.

Preventivmedel för alla

Sara Holm och Johanna Ejblom erbjuder också möjlighet att diskutera och skriva ut preventivmedel och bjuder på barriärmedel, som kondomer och slicklappar. Dessutom går det att ta gynekologiskt cellprov i bussen.

– Under pandemin har barnmorskemottagningarna fått pausa cellprovtagningen, så vi vet att många väntar på att få ta prov. Det går jättebra att testa sig hos oss, även om man har fått en kallelse till en vanlig barnmorskemottagning. Vi kan stryka den kallelsen, säger Sara Holm.

Barnmorskan Sara Holm gör sig redo gör att ta gynekologiskt cellprov.

Prata om sex

”Prata med oss om sexuell hälsa”, står det på bussen. För det är också något medarbetarna erbjuder: en pratstund om ett ämne det kan vara svårt att prata med vem som helst om.

–  Det kan handla om lust, eller brist på lust. En del vill prata om porr, andra om normer eller problem som rör sex. Vi lyssnar och ger råd, och kan vid behov tipsa om andra ställen att söka sig till beroende på vad problemet är, säger Johanna Ejblom.

SRHR-bussens besök under höstterminen

Bussen står på Sahlgrenskatomten, utanför matsalen, följande tider:

Måndag 22 november klockan 11-15

Måndag 6 december kl 11-15

Måndag 20 december kl 11-15

Bussen är öppen för både medarbetare och allmänhet. Alla besök är gratis och drop-in gäller.

Läs mer om bussen och se fler öppettider på SRHR-bussens hemsida.

Text: Maja Larsson
Publicerad: 10 november 2021 12:05
Uppdaterad: 10 november 2021 12:05
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.