17 april, 2020

Positivt eller negativt? De tar fram svaret på provet

Mitt i centrum för provtagning för covid-19 står de som utför själva analysen av proverna - biomedicinska analytiker på Klinisk mikrobiologi.

Varför testas inte alla som har symptom? Finns det snabbtester? Hur säkert är ett positivt svar? 

Just nu finns många självutnämnda experter kring covid-19. Men Erika Hidebring och Sara Hagstedt, sektionsledare och biomedicinska analytiker på Klinisk mikrobiologi, vet vad de talar om.

De visar lokalerna där utrustningen för att analysera prover för covid-19 står. De förklarar hur provets väg ser ut, från provmottagning till dess att provsvaret går ut. De berättar om hur analyserna under februari, som annars brukar präglas av influensa och RS, plötsligt byttes mot covid-19.

– Vardagen på Klinisk mikrobiologi har förändrats. Särskilt efter den 26 februari, när första positiva provet kom. Ett tag fick vi sätta nya rutiner varje dag. Ingen visste vad, och hur mycket, som skulle komma med provposten och alla jobbade övertid hela tiden, berättar Erika Hidebring, sektionsledare Virusdetektion.

Stressig vardag

Det har varit, och är, väldigt stressigt. De märker av pressen från alla håll. Många ringer och ställer frågor, vissa vill ha sina svar snabbare, andra vill veta om deras prov kommit fram. Nu har frågorna minskat något, i takt med att svaren går ut snabbare.

– Tidigare arbetade vi mellan 7.30-16.15. I slutet av mars började vi arbeta tidiga morgnar med start kl. 06.00 och sista passet går av vid midnatt. Det är en stor omställning, men när vi fick ett strukturerat schema blev det bättre. Nu vet alla när de kommer få möjlighet att vila, för kulmen är ju ännu inte nådd, säger Sara Hagstedt, tf sektionsledare Viruskvantifiering.

Det ökade öppethållandet var ett viktigt steg för att kunna öka kapaciteten och få ut provsvar snabbare.

Hela processen med att analysera det nya coronaviruset är minst sagt komplex. Det är många olika moment och en hel del manuell handpåläggning. 

Både Erika och Sara känner att de har en betydelsefull uppgift under den här historiska händelsen, och tycker att det är bra att yrket som legitimerad BMA synliggörs.
– Det är brist på biomedicinska analytiker och vi hoppas att fler ska intressera sig och utbilda sig, säger de.

Så går analysen av covid-19-test till

  1. En provtagningspinne förs in i näsan eller svalget på personen som ska testas.
  2. På toppen fastnar slem och celler som kan vara virusinfekterade. Pinnen skickas till labb för analys.
  3. Analysmetoden som används för att testa för coronavirus och andra luftvägsvirus kallas PCR, vilket betyder Polymerase Chain Reaction. Metoden påvisar RNA eller DNA från virus, och positivt svar talar för infektion då provet togs.
  4. När pinnen har kommit till labbet används PCR-metoden för att med hjälp av olika enzymer och reagens, kopiera små mängder arvsmassa så att man på kort tid får miljontals kopior. Det gör att det räcker med lite virus i provet för att säkert kunna påvisa coronasmitta.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 17 april 2020 15:05
Uppdaterad: 27 maj 2021 13:31
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.