24 april, 2023

Pollen på gång – se över hemmaapoteket

Kliande ögon, nästäppa och snuva känner en stor del av befolkning av så här års. Omkring 20-25 procent av invånarna har pollenallergi och i år kan det komma att klia extra mycket eftersom årets pollensäsong spås bli extra krävande.

"Av de som är pollenallergiska så är ungefär 10 procent kraftigt allergiska. För skolbarn kan det vara jobbigt att klara skolan under kraftiga pollenperioder och äldre kan behöva vara sjukskrivna", säger Monica Arvidsson. Bilder: José Lagunas Vargas och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– En del hinner glömma bort sin allergi och blir överraskade när vädret slår om och björkarna slår ut. Så det är bra att förbereda sig, säger Monica Arvidsson, överläkare på astma- och allergimottagningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och rekommenderar att den som är allergisk ser över sitt hemmaapotek.

Med hjälp av receptfria mediciner kan man komma långt för att lindra pollenallergin. Antihistamintabletter som man tar via munnen är vanliga men det finns också nässprej med kortison eller antihistamin som lindrar. Ett annat alternativ är ögondroppar och ibland kan de olika läkemedlen behöva kombineras.

– Vet man med sig att man brukar få stora besvär med tydliga symtom så kan det vara bra att ta läkemedlen förebyggande och regelbundet. Sen är det bra att till exempel inte vara ute och löpträna när pollenspridningen är som högst, säger Monica Arvidsson.

Monica Arvidsson.

Skydda dig mot pollen

På 1177.se listas fler råd för att minska påverkan av pollen:

  • Vädra sovrummet på natten eller tidigt på morgonen då pollenhalterna är låga.
  • Häng inte ut kläder eller sängkläder på vädring eller tork utomhus.
  • Vill du vara fysiskt aktiv utomhus, välj gärna på morgonen när daggen fortfarande binder pollen.
  • Undvik att vistas på en nyklippt gräsmatta eller klipp gräset när det är daggvått.
  • Ta inte in växter med pollen inomhus.
  • Undvik kontakt med husdjur som varit ute och fått pollen i pälsen.

Får man inte lindring av de receptfria läkemedel mot pollenallergi som finns kan det vara läge att kontakta vården, säger Monica Arvidsson. Har man luftrörsbesvär kan det behövas astmamedicin eller om symtomen är kraftiga kanske en läkare behöver skriva ut tillfälliga kortisontabletter.

– Av de som är pollenallergiska så är ungefär 10 procent kraftigt allergiska. För skolbarn kan det vara jobbigt att klara skolan under kraftiga pollenperioder och äldre kan behöva vara sjukskrivna, säger Monica Arvidsson.

För de med svårast allergi

De med allra svårast symptom kan behöva remitteras till en allergimottagning och erbjudas vaccinationsbehandling. Det sker genom immunterapi där man under flera års tid får små doser av det eller de ämnen man är allergisk mot och på så sätt bygger upp en tolerans mot pollen. Immunterapi kan även användas vid vissa andra allergier, exempelvis pälsdjur, bi, geting och kvalster.

– Det finns strikta riktlinjer för att ge immunterapi. Man måste verkligen ha prövat all symtombehandlande medicin innan. Men ger man det till rätt patienter så sparar vården in stora kostnader på längre sikt, för att inte tala om hälsovinsten för patienten själv, säger Monica Arvidsson.

Fakta: Pollen

Aktuellt pollenlägehttps://pollenrapporten.se/

Från 1177.se:
Björkpollensäsongen brukar börja i södra Sverige i början av april.  Många som är allergiska mot björkpollen är även allergiska mot alpollen och hasselpollen, som finns i luften betydligt tidigare. Hasselpollen finns vanligtvis redan från slutet av februari och alpollen från mitten av mars. I juni avtar halterna av björkpollen, men i stället ökar mängden gräspollen och finns kvar fram till i augusti.

På sensommaren från slutet av juli och hela augusti blommar gråbo. Det är en växt som är vanlig vid diken och vägkanter. Gråboallergi kan ge symtom ända in i september månad. Många har besvär under hela pollensäsongen från mars till och med augusti, även om björkpollenallergi och gräspollenallergi är vanligast.

Pollenhalterna i luften varierar från dag till dag, men även mellan olika år. Det finns mest pollen i luften när det är uppehållsväder och blåser, medan det blir låga halter under kyliga och regniga dagar.

Text: Andreas Kron. Texten publicerades ursprungligen i VGR Fokus.
vgrfokus@vgregion.se

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 24 april 2023 11:49
Uppdaterad: 27 april 2023 07:14
Kategori: Experten berättar

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.