8 november, 2021

Pandemin gav bränsle åt digitaliseringen

Pappersremisser blev digitala, kirurger bokade videomöten och inneliggande patienter fick prata med närstående via läsplatta. Den snabba digitaliseringen under pandemin är ett ämne som kommer lyftas på Forskningsdagen den 12 november.

Arbetet med digitala lösningar på Sahlgrenska Universitetssjukhuset har tagit stora kliv under pandemin. Lösningar som man funderat på länge har fått införas snabbt, i vissa fall med rekordfart.

På verksamheten för klinisk mikrobiologi ledde till exempel det ökade testandet till en flod av prover som behövde hanteras. Informationsflödet var i många fall baserat på pappersremisser, vilket skapade långa svarstider i början av pandemin.

– Många svar krävde dessutom manuell handpåläggning av biomedicinska analytiker och läkare, säger Rickard Nordén, verksamhetsutvecklare klinisk mikrobiologi.

Telefon, post och fax ersattes snabbt av nya digitala lösningar som kortade svarstiderna betydligt. När provet analyserats skickas numera automatiskt ett sms till patienten om att provsvaret är klart.

Ökning med 60 000 procent

Under pandemin tog verksamheten för ortopedi ett steg man funderat på länge. Istället för fysiska besök bokades digitala vårdmöten med patienterna. En åtgärd som blivit viktig för många av sjukhusets verksamheter: från 2019 till 2020 ökade antalet digitala vårdmöten med 60 000 procent på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. 

– Man har möjlighet att få ögonkontakt med patienten och möjlighet att värdera patientens reaktioner på de frågor man ställer, säger Henrik Malchau, kirurg på verksamhet ortopedi på Mölndals sjukhus.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har haft besöksförbud under pandemin. På de karantänavdelningar som öppnades på Sahlgrenska Universitetssjukhuset erbjöds patienterna att ha kontakt med sina närstående via iPad.

– Vi såg direkt att vi behövde göra något annorlunda, både för våra patienter och medarbetare. Det kan inte jämföras med ett fysiskt besök, men att se någon i realtid ger en helt annan kontakt, säger Alexander Rawsthorne, vårdenhetschef inom verksamhet medicin, geriatrik och akutmottagning.

Läs mer om digitala lösningar på Sahlgrenska Universitetssjukhuset – eller lyssna på seminariet som erbjuds på Forskningsdagen den 12 november. Här hittar du all information om Forskningsdagen.

Text: Karin Eurenius
Publicerad: 08 november 2021 13:51
Uppdaterad: 08 november 2021 13:52
Kategori: Forskning

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.