28 oktober, 2021

Över 1 000 anmälda till vetenskapliga mötet State of the Art Covid-19

Lars-Magnus Andersson, verksamhetschef Infektion på Sahlgrenska Universitetssjukhuset är en av initiativtagarna. Själv ser han fram emot många programpunkter - inte minst den om förlorat luktsinne eftersom han själv är drabbad.

– Förra årets möte var väldigt lyckat, säger Lars-Magnus Andersson. Vi hade 1 600 deltagare och fick in 100 abstracts. Mycket av materialet, till exempel filmerna från seminarier och föredrag, har använts som vidareutbildning under året.  

Som ordförande i Svenska Infektionsläkarföreningen har Lars-Magnus Andersson varit engagerad i planeringen. I år kan han konstatera att intresset är ännu större; det har redan kommit in över 1000 anmälningar och runt 130 abstracts. Programmet är huvudsakligen på svenska, men då några internationella experter är inbjudna så blir det även ett antal punkter på engelska.

– Vi har varit bra på att implementera forskningsresultat och hållit oss framme i Sverige, säger Lars-Magnus Andersson. Forskningsmässigt kan vi inte alltid konkurrera med vissa stora laboratorier i andra länder, men många svenska forskare har varit med i stora internationella studier.

Flera specialister inom medicin inbjudna

Temat är också breddat och handlar om sjukdomar som sprids mellan djur och människor under begreppet ”one health”. Därför är även andra professioner, till exempel veterinärer, också inbjudna.

– Det handlar om hur vi ser alla biologiska varelser inom ett och samma system och förebygger smittsamma sjukdomar, säger Lars-Magnus Andersson. Till exempel ingår övervakning av infektionssjukdomar och då är ett nära samarbete viktigt. State of the Art Covid-19 är en bra mötesplats att träffas och hitta gemensamma sätt att jobba.

Överlag har hela programmet utvidgas, fokus är inte bara på infektion och hygien. Flera andra yrkesgrupper samt specialister inom medicin är inbjudna och håller i egna programpunkter.

– En bärande tanke med State of the Art Covid-19 är att ju fler som kan mycket om Covid-19 bland alla personalkategorier, desto bättre blir det för patienten. Så jag hoppas att även många som inte är forskare passar på att höja sin kunskapsnivå.

Här ser också Lars-Magnus Andersson att finns en möjlighet och ett behov att fortsätta med konferensen även när pandemin börjar klinga av.

– Vi har skapat en bra svensk arena för att utbyta erfarenheter och för att tolka vetenskaplig praxis inom sjukvården, så det är klart att vi tänker oss en fortsättning. Det digitala formatet gör ju också att det är relativt enkelt och resurseffektivt att arrangera säger Lars-Magnus Andersson. 

Förlorade själv luktsinnet

Men nu ligger så klart allt fokus på årets möte och Lars-Magnus Andersson hoppas att fler ska passa på att anmäla sig och följa det spännande programmet.

På frågan om vad han själv ser mest fram emot att höra så har han nästan svårt att välja.

– Väldigt många delar faktiskt men kanske framförallt keynoteföreläsningen av en av medlemmarna i teamet bakom Recoverystudien från Storbritannien. Den innovativa studiedesignen innebar att man kunde randomisera patienter till olika typer av behandling under den pågående pandemin och svara på viktiga frågor om bland annat kortisonbehandling vid Covid-19.  

– Jag ser också fram emot sjuksköterskeföreningen och andra sektioner, medlemsföreningar och partners program, men av personliga skäl så vill jag gärna lyssna på när forskare från Karolinska, som är världsledande på forskning om luktsinnet, håller föredrag eftersom jag själv förlorade luktsinnet när jag hade Covid-19 i november förra året och inte har fått tillbaka det än.   

Fakta: State of the Art Covid-19

State of the Art Covid-19 är Sveriges största vetenskapliga möte om Covid-19 och hålls den 24 – 25 november 2021. Mötet är helt digitalt och anmälan behöver göras i förväg. Gruppbokningar från 10 personer kan göras fram till och med den 8 november till ett förmånligt pris.

Klicka här för att läsa mer om mötet och komma till anmälan.

 

Text: Maja Larsson
Publicerad: 28 oktober 2021 08:32
Uppdaterad: 28 oktober 2021 08:32
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.