10 september, 2024
Öppet hus på Natrium: En bro mellan sjukvård och naturvetenskap
Naturvetenskapliga fakulteten på Göteborgs universitet välkomnar sjukhusets medarbetare till öppet hus i nyöppnade Natrium-huset.
Under det öppna huset blir det en rundvandring i det nya huset Natrium på Medicinareberget, och det kommer ges tillfälle att se exempel på olika forskningsinfrastrukturer som finns på fakulteten. Fotograf: Felix Gerlach.
På eftermiddagen den 8 oktober välkomnas Sahlgrenska Universitetssjukhusets medarbetare till öppet hus på Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet. En möjlighet att lära sig mer om bredden inom Naturvetenskapliga fakulteten, med forskning inom allt från biokemi och cellbiologi till fysik och AI. Fokus är hur ökat samarbete kan gynna hälso- och sjukvården.
– För att bli Europas ledande universitetssjukhus behöver vi komplettera den kunskap som finns på sjukhuset med kompetensen och kunskapen från många olika discipliner, inte minst från de naturvetenskapliga ämnena, säger Boubou Hallberg, sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Ämnen som kommer presenteras är till exempel hantverk och psykisk hälsa, AI och cancer, pollen, stadsklimat och hälsa samt spridning av gener för antibiotikaresistens. Under det öppna huset blir det också en rundvandring i det nya huset Natrium på Medicinareberget och det kommer ges tillfälle att se exempel på olika forskningsinfrastrukturer som finns på fakulteten.
Gisela Brändén, vice dekan vid Naturvetenskapliga fakulteten och professor vid institutionen för kemi och molekylärbiologi ser evenemanget som en möjlighet för medarbetare och forskare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Naturvetenskapliga fakulteten att lära känna varandra bättre, att bättre förstå varandras verksamheter och se vad man har gemensamt.
– Jag tror att vi har många intressanta metoder som kan appliceras i sjukvården och att det också finns områden där vi på naturvetenskap inte ser den direkta kopplingen till hälsa och sjukvård, men där vi definitivt skulle kunna jobba tillsammans.
Förhoppning om start på djupare samverkan
Som exempel nämner Gisela Brändén området ATMP, läkemedel för avancerade terapier, där det inom naturvetenskapen finns mycket kunnande inom cell- och molekylärbiologi. Ett annat exempel är forskning inom AI och dataanalys.
Peter Gjertsson, områdeschef på område 4 på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, menar att sjukhuset kan dra mer nytta av naturvetenskaplig kunskap inom hälso- och sjukvården.
– Inom område 4 har vi flera medarbetare som är naturvetare, till exempel kemister, biologer och mikrobiologer. Men generellt har vi nog dålig kunskap om utbildningar, forskning och vilka möjligheter det finns inom naturvetenskapliga området.
– Och nu när Naturvetenskapliga fakulteten har flyttat till Natrium och ligger närmare sjukhuset blir samarbetet lättare. Då behöver vi också kunskap om vilken forskning som bedrivs och vilken utrustning de har för olika projekt och samarbeten.
Förutom att stärka utbildningarna för framtida medarbetare på sjukhuset finns det också en vilja inom Naturvetenskapliga fakulteten att öka intresset hos sina doktorander att se vilka möjligheter det finns för framtida jobb på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Program och anmälan
Här kan du se programmet och anmäla dig: Naturvetenskap i framtidens sjukvård – hur kan Naturvetenskapliga fakulteten och Sahlgrenska universitetssjukhuset samverka?
Gisela Brändén och Peter Gjertsson hoppas båda att det öppna huset ska vara starten på djupare samverkan och att det till exempel ska leda till idéer om nya forskningssamarbeten. Och att det ska bli ett brett deltagande och stort intresse.
– Jag tycker att alla som är intresserade av att lära sig mer om naturvetenskapliga fakulteten och se vilken forskning och vilka utbildningar som finns ska gå, säger Peter Gjertsson.
– Och eftersom vi ska visa upp vårt nya hus med olika laboratorier och forskningsinfrastruktur så tror jag det kan vara spännande för många på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, säger Gisela Brändén.