21 november, 2024

Nytt alumninätverk ska stärka framtidens vård

Hur kan innovation och teknik ta vården in i framtiden? Det diskuterades när medarbetare som gått Sahlgrenska Universitetssjukhusets utbildningsprogram i innovation och teknik träffades för en inspirationsdag. Under dagen tog ett nytt alumninätverk form, som ett bidrag till att stärka sjukhusets vision om att bli Europas ledande universitetssjukhus.

– Det är inte många universitetssjukhus som har ett rum full med innovatörer!

Boubou Hallberg, sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, inledningstalade när det var alumni-träff för alla som har gått Sahlgrenska Universitetssjukhusets utbildning i innovation och teknik.

Den startade 2019 på uppdrag av tidigare sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg. I dag erbjuds utbildningen till ST-läkare, specialistläkare och legitimerad vårdpersonal. En stor del av de 58 medarbetare som har gått någon av utbildningarna var med under träffen. Under första halvan av dagen deltog också flera av medarbetarnas chefer.

Under eftermiddagen deltog endast alumnerna med fokus att sätta ramarna för det gemensamma alumninätverk som i och med dagen startas för programmet.

– Den här dagen är mycket viktig för att skapa energi och sammanhang. Var och en som är här är viktig för att vi ska kunna genomföra sjukhusets vision. Utbildningen är en pusselbit för att vi ska bli Europas ledande universitetssjukhus, sade Susanne Dahlberg, enhetschef på Innovationsplattformen och tidigare kursledare för programmet.

Susanne har arrangerat dagen tillsammans med Ann Forsman Sjöberg, en av nuvarande kursledare, och Johan Olsson Gerle, sjuksköterska på akuten Sahlgrenska och alumn.

– Huvudsyftet med dagen var att bygga vidare på det starka engagemang och intresse för innovation som deltagarna visat under sina utbildningsår, menade Ann Forsman Sjöberg.

– Det är också ett tillfälle att poängtera att vi som vårdpersonal är viktiga medskapare i vårdens omställning. Det är extra viktigt i ett så pass tidigt skede i programmet för Sahlgrenska 6.0 och det behöver såväl vi alumner som chefer inse, sade Johan Olsson Gerle.

Prioritera tid för utveckling, innovation och forskning

De livliga diskussionerna tog upp många möjliga aktiviteter som chef och medarbetare tillsammans kan göra för att skapa innovationskraft.

Karin Löwhagen, verksamhetschef AnOpIva Mölndal, delade med sig av sina tankar kring chefens roll:

– Det kan vara svårt att freda tid för medarbetare som vill satsa på ett innovationsprojekt. Men om du som chef har godkänt att någon ska gå exempelvis utbildning i innovation och teknik, då behöver du ge förutsättningar för att den personen ska kunna fortsätta lägga tid på utveckling och innovationsarbete. Prioriterar vi inte tid för utveckling, innovation och forskning så är vi inte ett universitetssjukhus!

Att sjukhusledningen tycker att innovation är viktigt var tydligt. Boubou Hallberg nämnde bland annat att han nyligen varit med på en internationell konferens med universitetssjukhus från hela världen.

– De som lyckats bäst var de som hade satsat på innovation.

Boubou Hallberg poängterade att det finns önskemål från ledningen att alumnerna ska bidra i programarbetet för Sahlgrenska 6.0 med sin nyvunna innovationskunskap. Just nu pågår diskussioner om hur detta ska ske rent konkret för att matcha individers önskemål och möjligheter med programmets behov.

Hanna Söderström, specialistläkare på Anopiva Sahlgrenska om att jobba med innovationsprojekt i sin verksamhet:

– Vi som jobbar inom anestesi och intensivvård är oftast inblandade i vårdförlopp som involverar flera kliniker eller områden. Vi är länkar i en väldigt lång kedja, så när vi ska jobba med innovation behöver vi antingen skala upp eller begränsa oss.

Marie Åstrand, logoped:

– Vi hade en utvecklingsdag med tema innovation på vår enhet Neurologopedi. Det var väldigt givande, vi gjorde en probleminventering enligt ”Ringa in problemet” från innovationsprocessens guide. Alla fick plocka fram vad de upplever som problem och jobbar nu vidare i grupp. Förhoppningsvis kan arbetet leda till fram till förbättringar.  Vid behov av stöd kommer frågor att lyftas till Innovationsplattformen. Framöver har vi Innovation ihop med FOU som en stående punkt på dagordningen för arbetsplatsträffar.  Vid varje APT ska en grupp i taget berätta hur långt de har kommit.

Valentina Dram Søndberg, vårdenhetschef på Verksamhet klinisk fysiologi:

Valentina Dram Søndberg med kollegorna Natascha Ghirmai och Cathrine Eneroth.

– Det första steget för att komma i gång med innovationsarbetet är att förankra det i verksamheten. Jag tycker det är viktigt att medarbetaren kommer ut i verksamheten och berättar om sina nya kunskaper och om utbildningen. Medarbetarna måste också få utrymme för att jobba med innovation.

Text: Patrik Centerwall
Publicerad: 21 november 2024 11:06
Uppdaterad: 21 november 2024 11:06
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.