5 oktober, 2020

Ny operationsavdelning ska korta handkirurgens köer

I februari öppnar sjukhuset en ny operationsavdelning, vigd åt handkirurgi. Hur blir det att arbeta på sjukhusets nyaste - och snabbaste? - operationsavdelning? Vårdenhetschefen Ann-Kristin Rimbe har en vision: ett utvecklande arbetsklimat, bland annat med möjlighet till kombinationstjänst.

Ann-Kristin Rimbe lämnar ett jobb som vårdenhetschef på Kärlkirurgen. Nu pågår arbetet för fullt med att bemanna den hela nya operationsavdelningen. Bild: Therese Oskarsson

Just nu pågår ett intensivt för att kunna öppna operationsavdelningen som planerat den 1 februari nästa år. För Ann-Kristin Rimbe, nytillträdd vårdenhetschef för den nya enheten, är det bråda dagar. Hon har nyligen bytt sjukhustomt, från Sahlgrenska till Mölndal, och lämnat ett kärt arbete som vårdenhetschef på Kärlkirurgen. Dessförinnan arbetade hon flera år som sektionschef inom operation, en miljö hon nu alltså återvänder till.

– Jag saknade operationsvärlden och att arbeta i tydliga team som har gemensamt mål för dagen. Att möta patienterna i en mycket utsatt situation och känna att man just där kan vara tryggheten och göra skillnad, säger Ann-Kristin.

Tre salar ska bemannas

Hennes största fokus just nu är rekrytering. För att kunna öppna upp och nyttja de tre salarna i början på februari behövs mer personal och en stor rekrytering av specialistsjuksköterskor pågår i detta nu. Nyckelpositioner så som sektionsledare och vårdenhetsöverläkare ska också komma på plats.

– Den nya operationsavdelningen är en expansion av sjukhuset och ett utökat uppdrag för AnOpIva Mölndal. Till detta behövs förstås fler medarbetare, och det är där jag lägger mest krut just nu, säger Ann-Kristin.

Hur blir det då att jobba på den nya avdelningen? Ja, bland annat kommer det finnas möjlighet till kombinationstjänst, det vill säga att exempelvis arbeta 80 % på operation och 20 % inom andra delar av handkirurgi. De patienter man kommer att möta är framför allt polikliniska, det vill säga patienter som kommer in och opereras och kan gå hem samma dag. Men bortsett från det, och att det handlar om händer, är det en stor spännvidd i ingreppen. Inom handkirurgin tar men emot hela spektrumet av patienter, från de minsta händerna till de äldsta. Vissa spetsområden är SU ensamt om att operera i landet, bland annat operation av Aperts syndrom hos barn som innebär att fingrarna sitter ihop.

I samma veva flyttar hela handkirurgin till Mölndal

I samband med att den nya operationsavdelningen öppnar flyttar också hela Handkirurgin till Mölndals sjukhus och blir en samlad klinik. Efter flytten kommer operation, vårdavdelning, mottagning, administration och rehab att finnas vägg i vägg, eller i alla fall på angränsande våningsplan, istället för som nu ganska utspritt. Tanken är skapa en tajt vårdkedja på de fyra översta våningarna i Hus K på Mölndalstomten. Carina Reinholdt är verksamhetschef för Handkirurgin och har goda erfarenheter av att jobba på det här sättet från sitt arbete inom CARE – Centrum för avancerad rekonstruktion av extremiteter. Hon arbetar själv som kirurg på halvtid, parallellt med chefsuppdraget, och tycker det är värdefullt att kunna kika in till patienten när hen tränar till exempel.

– När operationsavdelningen skulle planeras intervjuade jag flera sjuksköterskor om deras önskemål och då framkom det just att man gärna vill vara med och träffa patienten både innan och efter operation, och inte enbart under ingreppet.  På så sätt kan man få en breddad bild och lära sig mer. På den nya avdelningen kommer man få möjlighet att följa patienten genom hela kedjan: från nybesök och operation, till postop och rehabträning, säger Carina. En mer sammanhållen vård gör det tryggare för patienten och roligare för personalen!

En efterlängtad avdelning

Den nya operationsavdelningen är minst sagt efterlängtad. Idag brottas handkirurgin med långa köer och tvingas köpa vård från andra vårdgivare. Att ha en lång kö är ett tungt ok både för medarbetarna och inte minst för våra patienter som väntar, säger Carina, som är övertygad om att den nya avdelningen kommer att leda till en ökad operationskapacitet. Men hur?

– Vi har arbetat med logistiker för att skapa så bra flöden som möjligt. Målet när den nya avdelningen planerades var max 1 timmas bytestid mellan operationerna.  Med knivstart klockan 8.30 betyder det att man kan utföra 15 operationer under en dag om allt flyter på och alla tre salar används.

Hon fortsätter:

– Att det är kort avstånd spelar också stor roll. I Mölndal kommer post- och pre-operativa salar ligga vägg i vägg med operationssalarna. Det betyder till exempel att man inte behöver koppla på extra syrgas när patienten ska transporteras, vilket kan behövas om patienten ska köras en längre sträcka. På operation 6 på Sahlgrenska sjukhuset där vi opererar nu är det betydligt längre till pre- och post-op. Tio minuter extra här och där blir mycket i slutändan…

Medarbetarna får lov att utvecklas

När det gäller de lite mjukare arbetssätten finns det också möjligheter att göra annorlunda och pröva nytt. Ann-Kristin vill skapa en miljö där det är öppet för nya idéer och där medarbetarna får lov att utvecklas, till exempel genom att förkovra sig akademiskt eller att kombinera jobbet på operation med en annan tjänst. I sitt eget ledarskap tror hon på tanken att varje individ har något att lyfta. Alla har något att lära sig och alla kan lära andra något.

– Min ledstjärna är något som jag själv fick höra av en chef en gång.” Man fångar fler flugor med honung än med ättika”.

Den 1 februari är det alltså skarpt läge, då ska de första patienterna tas emot i Mölndal. Ann-Kristin ser fram emot starten och att tillsammans med medarbetarna, nya som gamla, skapa något helt nytt.

– Det här är en unik chans. Inget sitter i väggarna! Nu kan vi påbörja något nytt och forma det så som vi vill, avslutar hon.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 05 oktober 2020 13:02
Uppdaterad: 27 maj 2021 13:34
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.