12 januari, 2024

Ny mötesplats i Göteborg för cancerpatienter och anhöriga

Samtalsgrupper, föreläsningar och medicinsk yoga – men framför allt ett ställe där cancerpatienter, anhöriga och efterlevande kan träffa personer med liknande erfarenheter. Det är tanken med Kraftens hus i Göteborg, som invigs i slutet av januari.

Den officiella invigningsdagen för Kraftens hus Göteborg är den 30 januari.

Maria Hultman Gonzalez.
Bild: Hanna H Kvint

Kraftens hus har funnits i Borås i sex år, och nu sprids verksamheten. Förra våren invigdes ett Kraftens hus i Stockholm och nu är det dags för Göteborg.

I oktober flyttade verksamheten in i Norges hus vid Ullevi, och sedan dess har fokus legat på att färdigställa lokalerna – men en del aktiviteter har redan genomförts.

– Under hösten har vi haft kafé, medicinsk yoga och föreläsningar med föranmälan. Framöver är det tänkt att man bara ska kunna dyka upp, och från och med nu kommer vi att ha öppet tre dagar i veckan. Innehållet bygger vi utifrån vad medlemmarna behöver och vill ha, säger Maria Hultman Gonzalez, verksamhetsledare för Kraftens hus Göteborg.

Föreläsning om peruker

I Norges hus har verksamheten kontor, samlingsrum, ett stort kreativt rum där man kan ägna sig åt konstnärliga aktiviteter, ett samtalsrum för grupper och ett ”stressfritt rum” där det ska vara lugnt och tyst för den som vill läsa en bok, prata tyst eller bara slappna av.

– Ett par gånger i veckan kommer vi att kunna ha hela Norges hus, och då får vi tillgång till ett stort kafé och ett rum där man kan ha föreläsningar. Framöver har vi bland annat en föreläsning om anhörigstöd, en om hur man pratar med sina barn om att man fått cancer, en som gäller peruker och turbaner, och så kommer en arbetsterapeut från Sahlgrenska och pratar om fatigue (extrem trötthet vid sjukdom, vanligt vid cancer, reds. anm).

Ungefär varannan vecka blir det medicinsk yoga, och i vår blir det också annan fysisk aktivitet och ett par samtalsgrupper: en för personer med spridd cancer och en anhöriggrupp.

– Men vi planerar vår verksamhet hela tiden, så det blir nog fler än så. Vi vill också ha samverkan med vården för att få information om ny forskning.

Träffa andra i samma situation

Aktiviteterna är viktiga, menar Maria Hultman Gonzalez, men Kraftens hus allra viktigaste funktion är som mötesplats: att besökarna kan träffa andra i samma situation. Det är också det som efterfrågas mest.

– Här kan man börja prata om sin cancer direkt, och prata om svårigheter på ett sätt som man kanske inte gör med sina vänner eller på sin arbetsplats. Här behöver man inte tänka ”orkar de lyssna på mig?”, här är alla intresserade av din cancerresa, säger Maria Hultman Gonzalez och fortsätter:

– Det finns en öppenhet, energi och kraft här, samtidigt som man också kan vara ledsen eller orolig. Här finns alla känslor, och man kan prata med varandra och oss om det.

Invigs vid månadsskiftet

Även om verksamheten redan har dragit igång successivt, är den officiella invigningsdagen för Kraftens hus Göteborg den 30 januari. Då är det öppet för alla, men föranmälan krävs. Den 31 januari fortsätter invigningen med en dag för cancerberörda (drabbade och anhöriga) och den 1 februari är det fokus på vårdpersonal.

Text: Elin Widfeldt
vgrfokus@vgregion.se

Så utvecklas cancervården – kom på informationsträff

Välkommen till Kraftens hus i Göteborg, och en informationsträff om Sahlgrenska Comprehensive Center.
Tid: 6 februari kloclan 17-19. Ingen anmälan behövs.

Text: Redaktionen SU
Publicerad: 12 januari 2024 13:39
Uppdaterad: 12 januari 2024 13:39
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.