4 september, 2024
Ny bok om Sahlgrenska ger inblick i sjukhusets myllrande historia
Hallå där Lisa Sputnes Mouwitz, museichef på Medicinhistoriska museet! Ni på Medicinhistoriska museet släpper en bok. Kan du berätta lite om den?
Lisa Sputnes Mouwitz, museichef på Medicinhistoriska museet är en av medförfattarna.
– Det femte Sahlgrenska som medicinskt mediesystem är en vetenskaplig monografi som ges ut nu i september. I boken undersöker vi Sahlgrenska sjukhuset som mediesystem under tidsperioden 1933–1959, vilket innebär att vi har kartlagt hur olika medier såsom film, foto, skipotikonserier, publikationer och ljudinspelningar användes. Vi har särskilt fokus på tre nyckelpersoner: sjukhusdirektören och politikern Hugo Höglund, sjukhusets styresman och överläkare i kirurgi Sven Johansson och sjuksköterskan och museigrundaren Ingeborg Kastman. Denna tidsperiod präglades av en stor utbyggnad av sjukhusstaden i Änggården och benämndes i sin samtid Det femte Sahlgrenska.
Huvudförfattare är Mattias Bäckström, docent i idé- och lärdomshistoria och universitetslektor i kulturminnesförvaltning i Trondheim. Medicinhistoriska museets pedagog Robert Wallsson och jag är medförfattare.
Vad gör den här boken speciell?
– I boken lyfter vi fram ett omfattande arkivmaterial som aldrig tidigare visats och historiken kring epoken är inte heller tidigare skildrad i samlad form. Arbetet har löpt på parallellt med produktionen av museets nya basutställning som öppnade för drygt ett år sedan, där ett av rummen ”En ny tid” ägnas just åt Sahlgrenska sjukhuset under denna period. Boken är också speciell eftersom den är ett resultat av ett nära samarbete i ett tvärinstitutionellt arbetslag, ett samarbete mellan en forskare och oss museiprofessionella. Överhuvudtaget är det mycket ovanligt att anställda på museer och forskare på universitet producerar en vetenskaplig monografi tillsammans.
Vem tycker du ska läsa?
– Boken bör vara av intresse för forskare såsom mediehistoriker, medicinhistoriker, idéhistoriker, kulturhistoriker och museivetare. Jag tror även att den är av intresse för nutidens sjukvårdsanställda, förvaltare av sjukvård och de som har en relation till Sahlgrenskatomten och har ett intresse för Göteborgs historia.
Vad hoppas du att boken ska bidra till?
– Jag hoppas att det ska ge inblick i Sahlgrenska Universitetssjukhusets myllrande historia och att den ska ge perspektiv på vår tillvaro idag. För forskare tänker jag att den kan ha betydelse som exempel på användande av museisamlingar som källmaterial och att den sätter en sjukhusstad och medicinhistorien i fokus för en mediehistorisk analys. För museivetare ger den också en inblick i tillkomsten av ett museum – i detta fall landets första medicinhistoriska museum.
Resultat av flerårigt forskningsarbete
Den vetenskapliga monografin Det femte Sahlgrenska som medicinskt mediesystem. Mediebruk i den göteborgska sjukhusstadens förvaltande, kliniska och museala verksamheter 1933–1959 utkommer nu i september vid Makadam förlag.
Boken är resultatet av ett flerårigt forskningsarbete vid NTNU Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet i Trondheim och Medicinhistoriska museet i anslutning till forskningsprojektet Medierad medicin vid GPS400: Centrum för samverkande visuell forskning vid Göteborgs universitet.
2021 utkom antologin Filmens Göteborg vid Riksarkivets förlag där Lisa Sputnes Mouwitz är en av författarna. Boken var en del av projektet Filmens Göteborg under 1900-talet: Rörliga bilder av en stad i förändring, även det vid GPS400: Centrum för samverkande visuell forskning vid Göteborgs universitet.
Mer om boken går att läsa på Medicinhistoriska museets hemsida