11 januari, 2023

Ny app gör det enklare för unga att komma i kontakt med Mini-Maria

Sahlgrenska Universitetssjukhuset startar nu tillsammans med Göteborgs Stad en online-mottagning för personer under 21 år som vill få svar på frågor eller stöd att sluta med alkohol eller droger. Med den nya vårdappen Mini-Maria Online är syftet att öka tillgängligheten och göra det enklare för unga att söka råd och hjälp. Den som är orolig för någon som använder droger kan också få stöd.

Den nya vårdappen Mini-Maria Online är ett digitalt komplement till de fysiska mottagningarna i Centrum, Gamlestaden och Hisingen. Fotograf/Källa: Johanna St Michaels/Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Mini-Maria är en öppenvårdsmottagning som riktar sig till ungdomar och unga vuxna upp till 21 år, samt deras föräldrar eller anhöriga, som har frågor eller bekymmer kopplade till alkohol eller droger. Den nya vårdappen Mini-Maria Online är ett digitalt komplement till de fysiska mottagningarna i Centrum, Gamlestaden och på Hisingen. Sjuksköterska, socionom och psykolog kommer att finnas tillgänglig via video för samtal och stöd och tar emot både genom tidsbokning, drop-in och meddelandefunktion anonymt. Vid behov kan användarna hänvisas till en fysisk mottagning för undersökning eller provtagning, men i övrigt kan de få samma hjälp online som vid ett vanligt fysiskt besök.

– Många ungdomar är i dag ständigt uppkopplade via sina telefoner, och genom att möta dem på deras egen arena vill vi skapa bättre förutsättningar att tidigt upptäcka och hjälpa personer i riskzonen för missbruk och beroende. Hjälpen blir mer nära och tillgänglig när den finns i mobilen, säger Ulf Sammels, enhetschef Mini-Maria Göteborg, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Antalet unga som dricker alkohol och använder droger i Göteborg minskar, men alkohol- och narkotikabruk är fortfarande vanligt. Samtidigt visar utvecklingen bland de som väl använt narkotika på en viss ökning av det mer frekventa bruket.

– Många unga är ofta rädda för att söka hjälp för problem med alkohol eller droger då man är orolig för hur det kommer att tas emot och vad som kommer att hända. Genom en online-mottagning ökar vi möjligheten att enkelt komma i kontakt med oss och man kan dessutom vara anonym. Vi vill ha en låg tröskel in, säger Kerstin Nordin, enhetschef för Mini-Maria Göteborg, Göteborgs Stad.

Fakta: Mini-Maria Göteborg

Mini-Maria Göteborg vänder sig till ungdomar och unga vuxna 13–21 år som har frågor eller bekymmer kopplade till alkohol eller droger (med eller utan psykisk ohälsa) samt deras föräldrar och närstående. På tre mottagningar arbetar socionomer, sjuksköterskor, psykologer och läkare.

Unga och närstående kommer i kontakt genom att ringa eller skriva till mottagningarna. Till de fysiska mottagningarna kommer man för bokade besök. Ingen remiss behövs och alla besök är kostnadsfria.

Mini-Maria drivs i samverkan mellan Göteborgs stad och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Mini-Maria Online laddas hem via App Store eller Google Play.

Text: Karin Lerjestedt Walka
Publicerad: 11 januari 2023 08:43
Uppdaterad: 06 mars 2023 07:25
Kategori: Nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste från Sahlgrenskaliv i din mejlkorg varannan vecka. Fyll i din e-postadress och starta din prenumeration.